Maduro wint verkiezing Venezuela; oppositie erkent uitslag niet

President Nicolás Maduro viert zijn tweede termijn als president van Venezuela.Beeld AP

Nicolás Maduro heeft de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen. Dat heeft de kiescommissie vannacht bekend gemaakt. De belangrijkste uitdagers van het huidige staatshoofd hebben al gezegd de uitslag niet te zullen erkennen vanwege de vele onrechtmatigheden.

De kiescommissie besloot op het laatste moment dat de stemlokalen enkele uren langer open zouden blijven. Volgens een woordvoerder stonden er bij sommige stembureaus nog lange rijen met mensen die hun stem nog moesten uitbrengen. Toch was de opkomst laag. De kiescommissie spreekt van 46 procent, volgens de oppositiepartijen is dat zelfs nog een stuk minder.

De stemmen worden geteld.Beeld AFP

Manipulatie van de uitslag

De oppositie was fel gekant tegen langer openblijven. Volgens hen vergrootte dat alleen maar de kans op manipulatie van de uitslag in het voordeel van Maduro. Ze spreekt van een extreem lage opkomst. Het 'Frente Amplio' (Breed Front), een pas opgerichte beweging met vertegenwoordigers uit politieke partijen, universiteiten en ngo's, had het over een opkomst van 30 procent.

Ook klaagde de oppositie over de vele onrechtmatigheden. De grootste uitdager van Maduro, Henri Falcón, sprak al vrij snel van honderden klachten. Hij liet kort voor de bekendmaking van de resultaten al weten dat hij de stembusgang niet erkent. Volgens Falcón deden er zich talrijke onregelmatigheden voor. 'Voor ons was dit geen verkiezing', zei hij. Hij eist een nieuwe stembusgang.

Ook de evangelische predikant Javier Bertucci sprak enkele uren voor het sluiten van de stembussen van zeker 1.400 gedocumenteerde en aan de nationale kiesraad overgemaakte (CNE) onregelmatigheden. Volgens hem zal dat aantal nog oplopen tot ruim 2.000.

Volgens de regering stonden er nog lange rijen voor de stembureau's.Beeld AP

Weinig uitdagers

Maduro kreeg 5,8 miljoen stemmen (67 procent). Zijn belangrijkste tegenstander Falcón moest het met 1,8 miljoen stemmen (21 procent) doen. Alle voortekenen wezen al op een herverkiezing van het huidige staatshoofd, hoewel het olierijke land onder Maduro ten prooi is gevallen aan een enorme schaarste aan goederen en slechte economische omstandigheden. 

Maar Maduro had weinig uitdagers. De belangrijkste politieke tegenstanders van de linkse president zitten in de gevangenis, zijn gevlucht of mogen geen politiek ambt uitoefenen. Bovendien boycotte de oppositiecoalitie MUD (Tafel van de Democratische Eenheid) de verkiezingen, omdat ze vreesde voor fraude.

Ook de VS hebben verklaard de uitslag niet te zullen erkennen. Dat zei de onderminister van Buitenlandse Zaken John Sullivan nog voordat de uitslag bekend was gemaakt. De VS overwegen economische sancties tegen Venezuela op het gebied van olie. Maandag worden de verkiezingsuitslag en eventuele sancties besproken tijdens een vergadering van de G20 in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.

Lees ook: De Venezolaanse president Maduro kan vandaag met een gerust hart naar het stemlokaal

Stemmen of niet stemmen. Dat is hét dilemma bij de verkiezingsshow die vandaag in Venezuela wordt opgevoerd. Waarom zou je nog gaan als je president zijn herverkiezing zelf al heeft geregeld?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden