Maduro nog meer onder vuur dan Chávez

De Venezolaanse president Nicolas Maduro. Beeld reuters
De Venezolaanse president Nicolas Maduro.Beeld reuters

Met het overlijden van Hugo Chávez verdween een omstreden figuur van het Venezolaanse politieke toneel. Zijn opvolger Nicolás Maduro krijgt nog meer kritiek. Politicologen, journalisten en mensenrechtenactivisten slaan alarm over zijn autoritaire aanpak.

Hugo Chavez, die op 5 maart overleed, liet een onuitwisbare indruk na in Venezuela en het hele continent. Hij was president sinds 1998.

Chavez halveerde in die periode de armoede in het land. In heel Latijns-Amerika en de Caraïben steunde hij linkse groepen en regeringen, vaak via de levering van olie. Hij had een stevige alliantie met Cuba en omschreef Fidel Castro als zijn mentor.

Autoritair en repressief
Door zijn autoritaire en repressieve optreden was hij echter tegelijk omstreden. Die kritiek valt nu ook zijn opvolger Nicolás Maduro te beurt. Maduro behoort tot Chávez' socialistische PSUV. De militarisering en het autoritaire bestuur zijn sinds zijn aantreden nog toegenomen, zeggen analisten.

Het begon al met Maduro's verkiezingsoverwinning. Hij won maar zeer nipt van Henrique Capriles, de kandidaat van de verenigde oppositie. Capriles beschuldigde Maduro van fraude.

Opvallend is dat Capriles in de deelstaten met de meeste inwoners en met de hoogste commerciële en industriële activiteit won. Ook in de tien provinciehoofdsteden was hij de sterkste. Maduro haalde stemmen in de kleinste steden en in de plattelandsdistricten, waar meer armoede is, waar het rurale karakter overheerst en de mensen meer afhangen van de staat.

Polarisering verscherpt
De polarisering in Venezuela is na Chávez' dood alleen maar verscherpt. Tot in het parlement toe is dat te merken. Meerderheid en oppositie gingen in de weken na de verkiezingen meermaals met elkaar op de vuist. Oppositieleden die een parlementscommissie voorzaten, werden uit die functie ontslagen.

Na de zomer goot Maduro olie op het vuur door het Cesppa op te richten, een inlichtingendienst die 'binnenlandse vijandige activiteiten' gaat controleren, bovendien met een militair aan het roer. Politicologen, journalisten en mensenrechtenactivisten sloegen meteen alarm.

Tekort aan basisproducten
Ook economisch gaat het Maduro niet voor de wind. In juni kwamen berichten dat er steeds meer een tekort aan basisproducten als boter, bloem, melk en rijst was. In de winkels stonden lange rijen verbitterde mensen tussen halflege rekken.

De bevoorradingsproblemen bestaan al sinds 2007. Aanvankelijk vonden de Venezolanen niet het merk van hun voorkeur, nu is de schaarste zo groot dat iedereen al blij is als hij wat vindt.

De regerende PSUV wijt de schaarste aan de 'destabiliserende strategie van rechts, die gestuurd en gevoed wordt door de regering van de Verenigde Staten'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden