'Maduro moet plaatsmaken in Venezuela'

Oppositieleider Julio Borges. Beeld EPA
Oppositieleider Julio Borges.Beeld EPA

Venezuela's vicepresident Nicolás Maduro moet plaatsmaken voor zijn rivaal Diosdado Cabello, als de zieke president Hugo Chávez niet kan worden ingehuldigd op 10 januari. Dat zei het parlementslid van de oppositie Julio Borges zondag tegen Venezolaanse media.

Volgens Borges wordt Venezuela gegijzeld door een opvolgingsstrijd tussen Cabello en Maduro, beiden partijgenoten van Chávez. De president droeg begin december de pro-Cubaanse Maduro voor als zijn opvolger. Parlementsvoorzitter Cabello geniet grote steun binnen het Venezolaanse leger.

In het land is grote verdeeldheid over de inhuldiging van Chávez en wat er moet gebeuren als de president de eed niet kan afleggen op 10 januari. Maduro liet het land weten dat die een formaliteit is en dat president Chávez niet per se op 10 januari hoeft te worden ingehuldigd voor zijn nieuwe ambtstermijn. Dat betekent dat Maduro zelf zou kunnen aanblijven als Chávez' tijdelijke plaatsvervanger. Volgens de Venezolaanse grondwet zou Chávez op 10 januari moeten worden ingehuldigd. Als dat niet gebeurt, moet Cabello het presidentschap waarnemen en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Pro-Cubaans
Hugo Chávez is op 10 januari nog wel onze president, aldus parlementslid Borges tegen de krant El Universal, 'maar ons punt is dat Maduro niet in functie mag blijven, omdat hij deel uitmaakt van de vorige regering. Dus moet de parlementsvoorzitter Chávez vervangen, maar zij (de aanhangers van Maduro, red.) willen niet dat Cabello de interim-president is.'

Borges' analyse wordt gedeeld door de krant El Nacional. Deze stelt dat de toekomst van Venezuela feitelijk in Cuba wordt bepaald, waar Chávez wordt behandeld. De pro-Cubaanse Maduro staat daarom op dit moment sterker dan Cabello.

President Chávez won op 7 oktober de verkiezingen van oppositiekandidaat Henrique Capriles. Maar hij verblijft sinds vorige maand op Cuba omdat er opnieuw kwaadaardige cellen in zijn lichaam zijn gevonden. De oppositie dringt al sinds het bekend worden van Chávez' kanker aan op het openbaar maken van zijn medische dossier. Dat is nog niet gebeurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden