Maduro-aanhang is er klaar voor 'als ze komen'

President Venezuela zet burgers op tegen VS

EDWIN KOOPMAN

Venezuela lijkt in staat van oorlog. Het leger en gewapende burgermilities oefenden dit weekeinde gezamenlijk tegen een mogelijke 'invasie door de Verenigde Staten'. Soldaten, brandweermannen, politieagenten en revolutionaire burgers namen schouder aan schouder de verdedigingsstrategieën door om klaar te zijn voor het fatale moment waarop de imperialistische vijand binnenvalt.

"Als ze komen, zullen ze onze wijk als eerste bombarderen", zegt Yoel Capriles in alle ernst. Capriles leidt een 'Cirkel van Volksstrijd' in Catia, een grote volkswijk in de hoofdstad, die bekendstaat als bolwerk van de socialistische president Nicolás Maduro, en doet standaard mee aan de oefeningen: "We moeten onze vijand kennen."

Afgelopen week stuurde Venezuela extra militairen naar de grens met Colombia en de kust tegen de 'invasie', waarmee de Amerikanen een einde zouden willen maken aan de Bolivariaanse revolutie, die naar Cubaans voorbeeld een staatsgeleide economie kent en alle macht bij de staatspartij legt. De hele week al worden busladingen in het rood geklede ambtenaren opgetrommeld voor anti-Amerikaanse demonstraties. Om de oorlog efficiënt te kunnen afwenden gaf de Nationale Assemblee president Maduro vorige week toestemming om de rest van het jaar per decreet te regeren.

Met een zwaar Venezolaans accent richtte Maduro zich tot de Amerikaanse president met het verzoek zijn orders in te trekken: "Obama repeal the executive order". Daarmee verwees hij naar de sancties die de Amerikaanse president vorige maand trof tegen zeven hooggeplaatste Venezolaanse functionarissen en hun familieleden. Hun visa zijn ingetrokken, hun banktegoeden bevroren.

Volgens Obama zijn de zeven nauw betrokken bij de schendingen van mensenrechten tijdens demonstraties tegen de regering en vertegenwoordigt Venezuela 'een bedreiging voor de nationale veiligheid' van de VS. Vorig jaar vielen door politieoptreden tijdens demonstraties tegen de regering tientallen doden en honderden gewonden.

De relatie tussen Venezuela en de VS is al jaren slecht. Maduro's voorganger en grondlegger van de revolutie Hugo Chávez, die twee jaar geleden overleed, haalde de mantra van de invasie voortdurend van stal.

Maar zelden werd de rivaliteit zo opgeblazen. Aan viaducten hangen spandoeken met 'Yankee go home'. Amerikanen moeten voortaan een visum aanvragen en de ambassade moet worden gereduceerd.

Televisiezenders, zonder uitzondering onder controle van de staat, herhalen onvermoeibaar de donderpreken van Maduro die zijn Amerikaanse ambtgenoot dreigt opvallend genoeg met 'een opiniestuk in The New York Times'. Zijn aanhang is bezig met het verzamelen van tien miljoen handtekeningen en brieven als steun voor de actie. Zelfs een internationale boekenbeurs, door Maduro geopend, staat in het teken van de Amerikaanse imperialistische aspiraties. De door sancties getroffen functionarissen kregen promotie, een van hen werd beëdigd tot minister.

"Maduro wil met dit alles de aandacht afleiden van de echte problemen in dit land, namelijk de economische crisis, de schaarste en de criminaliteit," zegt politicoloog Carlos Romero. "De Amerikanen voeren een campagne tegen Venezuela, maar voor Maduro komen de sancties als geroepen." Leden van de oppositie vrezen meer repressie.

Human Rights Watch veroordeelde dit weekeinde de lastercampagne van de regering tegen mensenrechtenactivisten. Gevreesd wordt voor het leven van de directeur van de burgerorganisatie die de mensenrechtenschendingen bijhoudt. De staatstelevisie noemde hem een vertegenwoordiger van 'extreem-rechts' en publiceerde zijn foto en zijn reisschema. Vorige maand werd burgemeester en oppositieleider van Caracas Antonio Ledezma opgepakt. Afschuw veroorzaakte ook de opmerking van de Venezolaanse ambassadeur Roy Chaderton, die zei dat 'een kogel door het hoofd van de oppositie sneller gaat omdat het hol is'.

In Washington blijft het stil. De retoriek uit Caracas wordt grotendeels genegeerd en op geen enkel moment is er gerept over economische sancties. Venezuela levert dagelijks 700.000 vaten olie aan het 'imperium'. Ondanks de turbelente relatie zijn die belangen voor beide landen te groot om er ook maar het kleinste vraagteken bij te zetten.

undefined

Domper voor de Top van de Amerika's

De opgelopen spanning tussen Venezuela en de VS dreigt een schaduw te werpen over de Top van de Amerika's, die volgende maand in Panama begint. Al maanden wordt naar de bijeenkomst uitgekeken vanwege een mogelijke, historische ontmoeting tussen Barack Obama en Raúl Castro, die sinds december de vijandschap tussen de VS en Cuba proberen te overbruggen. Maar de ruzie tussen Venezuela en de VS dreigt de optimistische sfeer te bederven. Binnen Latijns-Amerika is veel steun voor de Venezolaanse president Maduro. Regionale organisaties als de Unasur en de ALBA veroordeelden fel de 'Amerikaanse inmenging in Venezolaanse zaken'.

Vorige week dinsdag kwamen de naaste bondgenoten van Venezuela in Caracas bijeen om een gezamenlijke lijn uit te stippelen. Meest prominente gast was Raúl Castro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden