Madrid voert Catalaanse machtsovername zo geruisloos mogelijk uit

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont op tv in een bar in Barcelona Beeld REUTERS
De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont op tv in een bar in BarcelonaBeeld REUTERS

Van ongeregeldheden is geen sprake in Catalonië. Madrid krijgt langzaam maar zeker zijn zaakjes op orde.

Terwijl Carles Puigdemont is uitgeweken naar Brussel, voert Madrid ondertussen de tijdelijke machtsovername in Catalonië behoedzaam uit. De Catalaanse regiodepartementen werken gewoon door, onder aansturing op afstand van Spaanse ministers.

Van voorspelde ongeregeldheden en massale protesten hiertegen is geen sprake. Het vertrek van Puigdemont is voor zijn tegenstanders in Catalonië en elders in Spanje de zoveelste bespottelijke zet van de gewezen regiopresident. Maar onder de separatisten krijgt zijn figuur juist haast mythische proporties, hij wordt door hen de hemel in geprezen omdat Puigdemont maar niet van opgeven lijkt te weten.

De Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría, die nu de daadwerkelijke Catalaanse regiopresident ad interim is, heeft besloten zo geruisloos mogelijk, maar wel daadkrachtig in te grijpen om de 'constitutionele orde' in de regio te herstellen. Na een korte maar effectieve machtsovername, zo lijkt de gedachte, kunnen de Catalanen dan nog voor Kerst naar de stembus.

Zelfs separatisten doen mee

En zelfs de separatisten doen mee aan de door Madrid doorgedrukte regioverkiezingen. Wie een dinsdag gepubliceerd onderzoek van de afgezette regioregering mag geloven, geeft hun zelfs een goede kans op winst: 48 procent is volgens de telling voor de onafhankelijkheid, 43 tegen. De afgelopen drie jaar was de onafhankelijkheidswens in deze peiling nog nooit zo groot.

Terwijl een deel van de afgezette regioregering in België verblijft, is een ander deel onder leiding van oud-vicepresident Oriol Junqueras nog in Barcelona. Gezamenlijk gingen zij dinsdag op de foto tijdens een 'werkoverleg' in het ontbonden Catalaanse parlement.

Aangezien Puigdemont de machtsovername van Madrid in Catalonië niet accepteert, is het onduidelijk of zij zich alsnog als bestuurders zullen manifesteren. Dat zou duiden op usurpatie en kan tot directe arrestatie leiden. Dan hebben de Catalaanse separatisten enkel nog een virtuele regioregering in ballingschap te Brussel.

Intussen zet ook het Spaanse recht stappen. Het Constitutionele Hof schortte formeel de Catalaanse onafhankelijkheidsverklaring van vorige week op. En Puigdemont, zijn dertien afgezette 'ministers' en de voorzitter van het Catalaanse parlement, Carme Forcadell, moeten al morgen en overmorgen tekst en uitleg geven bij de rechters in Madrid.

Tekenend voor het machtsspel in Catalonië was het lot van de website van de Catalaanse regioregering. Dinsdagochtend was de site nog door Madrid op zwart gezet. Maar tegen de middag was er alweer een website online van Puigdemont en consorten: het was een .eu-adres, enkel in het Catalaans of Engels te lezen. Spaans was geen optie meer.

Lees meer over de roep om Catalaanse onafhankelijkheid in ons dossier

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden