Reportage

Madrid kondigt machtsovername aan, separatisten massaal de straat op

Honderdduizenden demonstranten zijn zaterdag aan het einde van de middag in Barcelona samengekomen om de vrijlating van twee separatistische leiders te eisen. Beeld Getty Images
Honderdduizenden demonstranten zijn zaterdag aan het einde van de middag in Barcelona samengekomen om de vrijlating van twee separatistische leiders te eisen.Beeld Getty Images

Tiener Jep Tondo Bravo steekt twee middelvingers in de lucht als een helikopter van de Nationale Politie laag overvliegt. Onder de honderdduizenden demonstranten die zaterdag aan het einde van de middag in Barcelona zijn samengekomen om de vrijlating van twee separatistische leiders te eisen, klinkt luid boegeroep en gefluit richting deze ‘symbolen van de macht’ van Madrid.

Eerder vanmiddag kondigde premier Rajoy namelijk aan de complete regioregering te schorsen, om zo de Catalaanse onafhankelijkheidsplannen te smoren. De langverwachte tijdelijke machtsovername in Catalonië door Madrid geeft het separatistisch protest in het centrum van Barcelona een scherp randje.

De woede is ook goed voelbaar bij Jep’s moeder, sociaal werkster Àngels, die vandaag met zoons en man helemaal uit gehucht Santa Coloma de Queralt naar de Catalaanse hoofdstad is gekomen. De verklaring van Rajoy heeft zij niet eens gevolgd. “Ik wist toch al dat het niet best zou zijn. Het is weer een nieuwe stap van de onderdrukking. Kan dat in Nederland dat de politie en de publieke omroep zomaar worden overgenomen?”, vraagt Àngels, gehuld in een onafhankelijkheidsvlag, zich boos af.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Jep Tondo Bravo en moeder Àngels. Beeld Alex Tieleman
Jep Tondo Bravo en moeder Àngels.Beeld Alex Tieleman

Ondertussen gaat er onder Catalaanse unionisten een Whatsapp-oproep rond om tijdens de aangekondigde speech van Puigdemont later op de de avond uit protest op pannen en potten te slaan.

Verhoudingen op scherp

Nederlander Marco Hulsewé, die al jaren in Barcelona woont, is tegen de afscheiding van de regio van Spanje. Tot zijn afgrijzen zag hij dan ook dat zaterdagmiddag separatisten weer massaal samendromden voor zijn huis en kantoor in het centrum van de Catalaanse hoofdstad. “Mijn dochters wilden boodschappen doen maar ze kwamen er niet door”, vertelt hij. Maar dat is nog relatief klein leed want de consultant ziet met lede ogen aan hoe investeerders Catalonië nu liever links laten liggen en hoe in zijn eigen sociale kring de verhoudingen tussen voor- en tegenstanders op scherp komen te staan.

“Het is één grote geoliede propagandamachine”, zegt hij verontwaardigd over het separatistisch project. “Zij doen of Catalonië het middelpunt van de hemel en de aarde zelf is”. Hulsewé heeft er dan ook alle begrip voor dat Madrid vandaag harde maatregelen aankondigde, want dit is volgens hem de enige manier waarop ‘de rechtsstaat hersteld kan worden’. “Dit is wel de weg. Maar ik ben wel bezorgd omdat de separatisten gefrustreerd zullen zijn. Het worden rommelige maanden, zo niet jaren”.

Aanval op de democratie

Toch loopt regiopresident Puigdemont zaterdagmiddag nog monter en strijdbaar mee in het protest geflankeerd door zijn omstreden voorganger Artur Mas. “Volgens mij hebben zij ons in Madrid nog niet helemaal begrepen. Er zijn veel Catalanen die deze regering zullen verdedigen”, zei Mas. Volgens Rajoy is ondanks zijn maatregelen de autonomie van Catalonië niet in gevaar. Maar de separatistische voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell spreekt daarentegen van een ‘de facto staatsgreep’. ‘Een aanval op de democratie’, zei Puigdemont later tijdens zijn toespraak, waarin hij ook in het Engels de Europese burgers opriep tot hulp

Ook voor separatist Àngels Tondo Bravo is het onafhankelijkheidsproject nog niet voorbij. De menigte zingt uit volle borst het Catalaanse volkslied en er wordt: ‘Vrijheid, vrijheid’, gescandeerd. “Wij zijn een revolutie begonnen”, zegt Àngels bezwerend. “Alleen de Catalanen halen Puigdemont uit zijn paleis en niemand anders. Hij is een man van zijn woord en gaat volgende week alsnog de onafhankelijkheid uitroepen”.

Lees ook: In bar 'De Kaas' in de activistische Barcelonese wijk Gràcia wordt gewoon Spaans gepraat

Lees hier alles over de onrust in Catalonië of volg onze correspondent Alex Tieleman via Twitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden