Reportage
Madrid grijpt de macht in Catalonië
Terwijl de separatisten in Barcelona het feest van de onafhankelijkheid vieren, komt Madrid al met een antwoord. De Catalaanse regioregering is naar huis gestuurd. ‘Ik ben bang voor wat komen gaat.’
Op de trappen van het Catalaanse parlement heerst een sfeer van catharsis kort nadat het regioparlement voor de onafhankelijkheid van Catalonië heeft gestemd. Ook de houten burgemeestersstok van Santi Sisquella, burgervader van het piepkleine dorp Oliola gaat ferm de lucht in. “Wij staan hier nu ín de republiek. Dat gaan we vieren”, glundert hij. Maar hij vreest een kortstondig feestje. “Madrid laat dit echt niet gebeuren. Ik ben bang voor wat nu komen gaat”.
Maar terwijl de pakweg tweehonderd opgetrommelde burgemeesters nog even verder juichen en zingen, heeft Caros Carrizosa, parlementslid van het unionistische Ciutadans, even daarvoor nog de onafhankelijkheidsmotie ten overstaan van het parlement verscheurd. ‘Illegaal en immoreel’, noemde hij het woedend. De conservatieven spraken zelfs van een staatsgreep.
Maar vandaag, na weken van onzekerheid na het illegaal verklaarde, maar toch gehouden, onafhankelijkheidsreferendum, is Barcelona en Catalonië even helemaal van de separatisten. Heerste er eerst op straat nog teleurstelling toen Puigdemont een paar weken terug de onafhankelijkheidsverklaring direct weer opschortte, nu knallen de flessen Cava rond het parlement als de stemmingsuitslag bekend wordt.
Geen erkenning
Het parlementsbesluit betekent overigens niet dat Catalonië nu een geheel functionerende onafhankelijke republiek is. Integendeel. De separatisten willen ongetwijfeld een wetgevend proces starten om hun nieuwe staat vorm te geven. Maar daar krijgen zij de kans niet voor. Want Madrid trekt de zeggenschap over de regio direct naar zich toe, waarvoor het vrijdag een fiat van de senaat kreeg. Bovendien zijn er maar weinig landen die trek hebben om het nieuwe land ‘Catalonië’ te erkennen, waardoor zij er alleen voor staan.
Verpleegkundestudente Anna Iglesias (23) staat dan wel met een onafhankelijkheidsvlag tussen de feestvierders, erg uitgelaten is zij niet. “Ik moet het eerst nog zien”, zegt zij. Wel is de geboren Barcelonese blij dat de kogel eindelijk door de kerk is. Zodra zij hoorde dat de stemming aan de gang was, haastte zij zich naar het parlement, dat door de politie is afgezet. “Technisch staan wij nu met een been in de Catalaanse republiek, maar ik vraag mij af of wij die andere stap nu ook kunnen zetten.”
Vervolging
In de namiddag trekken de feestvierders richting het paleis van Puigdemont. De steegjes rond het gebouw stromen vol met vlag zwaaiende separatisten die flessen wijn soldaat maken en een dansje wagen, terwijl het melancholische Catalaanse volkslied galmt. Maar terwijl de separatisten de onafhankelijkheid vieren, kwam Madrid gisteravond al met een antwoord. De Spaanse premier Rajoy kondigde aan dat hij Puigdemont en diens hele regioregering naar huis stuurt. Gearresteerd zijn zij nog niet, maar dat kan alsnog gebeuren. De Spaanse justitie wil hen namelijk vervolgen voor rebellie en opruiing, waar celstraffen tot dertig jaar op staan. Rajoy ontbond ook het parlement en riep regioverkiezingen uit op 21 december.
Zo lijkt het erop dat de separatisten alweer zijn uitgespeeld. Al hebben zij vandaag hun achterban gegeven wat zij wilden: een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring.