MADONNA

Wie wat bewaart, heeft wat. Ik heb nog de Playboy uit 1985 met twee fotoreportages van de blote Madonna uit de tijd dat zij op die manier haar geld probeerde te verdienen. En verdraaid, in de bijgeleverde tekstjes verklaren de betrokken fotografen om het hardst, dat ze met kunst bezig waren. Wat zeg ik nou weer? Met Kunst natuurlijk.

RUUD VERDONCK

Dat woord gaat de komende tijd met betrekking tot Madonna weer regelmatig vallen, want vandaag komt Madonna's boek 'Sex' uit. Als opwarmertje verscheen haar nieuwe plaat 'Erotica', vervolgens verscheen de ster her en der om haar boek te promoten en enkele bladen publiceerden alvast een paar foto's uit het album waarin de ster diverse seksuele technieken uitbeeldt.

De natste dromen tot nu toe had Camille Paglia, hoogleraar aan de academie voor beeldende kunst in Philadelphia; in HP/De Tijd op zondag stonden twee essays van haar over Madonna afgedrukt. Volgens Paglia gaat er een geweldige wereld schuil achter het gedachtengoed van Madonna: al het mooie en goede in de mens, en dan in het bijzonder de vrouwelijke variant ervan, komt tevoorschijn als Madonna haar artistieke gang gaat.

Dat succes heeft Madonna alvast binnen. Bij haar eigen optredens bleek ze nauwelijks in staat om een interessante opmerking te plaatsen. Op TV5 zag ik een interview met haar, waarin ze een dun verhaal met een mengeling van charme en agressie probeerde te verkopen. Veel van wat ze daar zei, komt terug in een interview in de Sunday Times: net als in 'In bed met Madonna' geldt voor 'Sex', dat iedereen mag geloven wat 'ie erin wil zien. Dit is de echte Madonna? Prima. Dit is gespeelde hoempapa? Ook uitstekend. Speciaal wat het boek betreft, geldt dan nog dat 'intelligente' mensen er de humor in weten te waarderen, denkt ze.

Madonna wil bereiken met haar boek, dat mensen niet meer bang zijn voor hun eigen seksualiteit. "Dat je je niet beschroomd voelt en hardop durft te zeggen: ik wil met je vrijen maar ook dat je een condoom draagt. Je krijgt niet wat je wilt, tenzij je zegt wat je wilt, en daarom lopen er overal van die ongelukkige mensen rond."

Van zo'n uitspraak kan ik de humor wel inzien. Gelukkig is van haar ook de uitspraak: ik weet dat het allemaal flauwekul is en ik weet dat zij denken dat het allemaal flauwekul is, mooi toch? Madonna is geen Kunst en geen kunst, maar een kunstje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden