Madeleines

Ingrediënten voor 24 madeleines:

3 eieren, 8 eetlepels suiker, 1 zakje vanillesuiker, 200 gram bloem, 8 eetlepels melk, 8 eetlepels gesmolten roomboter, evt geraspte citroenschil en/of 1 eetlepel oranjebloesemwater, madeleinevormpjes

Is er iets Franser dan wijn, kaas en madeleines, die heerlijke cakejes? Dit recept kreeg ik van een Franse vriendin die het weer van haar oude buurvrouw in Frankrijk had gekregen. Heerlijk bij de (kerst)thee of een glas champagne demi-sec.

Ik moest denken aan madeleines toen ik aan de Boulevard de la Madeleine in Parijs de mooiste en grootste wijnwinkel van Europa bezocht: Lavinia. Een winkel om je te vergapen aan de mooiste en duurste Franse wijnen, maar waar je ook naar huis kunt gaan met een fles van 7 euro. Van 12-21 uur is het mogelijk in de winkel een hapje te eten. Een ander leuk wijnadres in Parijs is Le Caviste (www lecavistebio.com), waar alleen biologische wijnen worden verkocht en geschonken tijdens een lunch of diner. Altijd al eens heel bijzondere, dure wijnen willen proeven, maar houdt de prijs je tegen? Bij wijnbar Wine By One (www.winebyone.fr) kun je in alle prijsklassen wijn proeven per kwart, half of heel glas.

Frankrijk heeft, net als de Nieuwe Wereld, haar wijnen toegankelijker gemaakt voor de consument. Uitgangspunt voor de consument is de druif geworden. Je kiest voor een sauvignon blanc, een chardonnay of gamay uit Frankrijk. Je kiest voor een Vin de Pays, een Vin de France of een A.O.C wijn. Het gaat uiteindelijk om de smaak van de wijn en niet of het wel of niet een wijn uit de Languedoc of uit de Provence is.

Parijs is een feest in deze tijd van het jaar, de hele Champs-Elysées staat vol prachtig gedecoreerde kerstkramen, de Eiffeltoren is prachtig verlicht en in de winkels kijk je je ogen uit. Nog een leuk adres voor voornamelijk biowijn en spijs: La grande Cremerie. Ruim 12 procent van de Franse restaurants serveert alleen biologische producten en dit percentage stijgt snel.

Klop de eieren met de suiker en vanillesuiker schuimig. Spatel de bloem er door. Voeg de boter en melk toe (en eventueel citroenschil en/of oranjebloesemwater). Klop alle ingrediënten goed door elkaar. Laat het beslag een kwartiertje rusten.

Doe een flinke eetlepel beslag in de madeleinevormpjes.

Bak de cakejes in een voorverwarmde oven van 180 graden C in 8-10 minuten gaar en goudbruin.

Serveer eventueel met poedersuiker.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden