Madeirastormvogel loopt meer gevaar dan de reuzenpanda

Zo'n tweehonderd vliegen er nog rond op het Portugese eiland Madeira. Daarmee is de freira (Pterodroma madeira), een kleine stormvogel, Europa's meest bedreigde zeevogel.

Zes hooggelegen bergrichels zijn het laatste toevluchtsoord van de freira. Qua richtingsgevoel heeft het dier veel weg van de zalm. Want, zoals een zalm terugkeert naar zijn geboorterivier, keert een uitgevlogen freira na vijf jaar op zee terug naar zijn geboorterichel. Maar té weinig freira's verlaten überhaupt het nest.

Hun aantallen lopen terug, ondanks reddingspogingen van de Portugese overheid en internationale vogelbeschermers. Halverwege de vorige eeuw werd zelfs aangenomen dat het dier was uitgestorven. Maar in 1969 werd de freira herontdekt. De Portugese ornitholoog Paul Zino liet eilandbewoners de roep horen van een aan de freira verwante vogelsoort. Een herder herkende het geluid meteen, en leidde Zino naar de uitgestorven gewaande kolonie.

Een beschermingsprogramma kwam op gang. Geïntroduceerde ratten en katten zijn sindsdien niet meer welkom in het broedgebied van de freira. Voorzichtig leek de populatie zich te stabiliseren. Maar in 2010 legde een bosbrand een groot deel van de kolonie in de as.

Die natuurramp leverde de freira broodnodige internationale aandacht op, zegt Pieter van Heijnsbergen, bestuurslid van internationale natuurorganisatie IUCN. Maar nu is die volgens hem 'verflauwd'. Er is meer aandacht en geld nodig, meent hij, voordat de freira voorgoed verdwijnt. "Bedreigde dieren als deze worden snel over het hoofd gezien, terwijl zij meer risico lopen dan de Chinese reuzenpanda. Bij zo'n kleine populatie moet je alle zeilen bijzetten, nationaal en internationaal, anders ben je zo'n dier kwijt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden