Weblog

Made in Holland: het kan echt nog

Dunnefilm-zonnecellen kun je per rol op je dak aanbrengen.Beeld Wikipedia

Wie denkt dat zonnepanelen zo langzamerhand een exclusief Chinese aangelegenheid zijn, heeft het mis. Er worden ook in ons land nog volop nieuwe zaken ontwikkeld.

Zo sloot deze week het Brabantse VDL, bouwer van bussen maar onder meer ook van allerhande productiemachines, zich aan bij het Solliance-initiatief dat werkt aan zogeheten dunnefilm-zonnecellen. Solliance is een samenwerkingsverband van instituten uit Eindhoven, Leuven en Aken (en, zeg ik er toch ook een beetje trots bij, bij mij 'om de hoek' uit het Noord-Hollandse Petten: ECN).

In het bijzonder gaat het nu om organische zonnecellen, oftewel OPV. Een beetje populair uigedrukt: plastic zonnecellen die je per meter of desgewenst kilometer van een productielijn kunt laten rollen. Je koopt in de toekomst in de doe-het-zelf-winkel rolletjes zonnepaneel van zeg een meter breed en tien meter lang, en die plak je dan op je dak of tegen je gevel.

Dunnefilm-zonnecellen zijn niet nieuw, ook voor Nederland niet. Maar OPV is dat wel. De nieuwe variant moet door een eenvoudiger productieproces en minder kostbare grondstoffen een veel voordeliger zonnecel opleveren. Per vierkante meter leveren ze weliswaar minder stroom dan de traditionele panelen, maar de veel lagere prijs moet dat ruimschoots goedmaken.
Directeur Hein Willems van Solliance kan nog niet aangeven wat de prijs precies zal worden. "Maar het moet natuurlijk wel kunnen concurreren met andere zonnepanelen en zonnecellen. Per WattPiek moet je denken aan 35 eurocent als ondergrens."
Dat zou een enorme stap in de goede richting zijn. De nu populaire zonnepanelen van ongeveer 1 bij 1,6 meter kosten ongeveer 250 euro (voor alleen het paneel) en leveren ongeveer 250 WattPiek (WP), wat neerkomt op 1 euro per WP.

Elke kleur
"Het mooie van onze OPV-zonnecellen is dat je ze straks in elke kleur kunt krijgen en met elke gradatie van transparantie", aldus Willems. "Je kunt je voorstellen dat een kas onze zonnecellen op het dak legt en dan in een kleur die de planten niet gebruiken om te groeien. Dan houd je dus de normale plantengroei en haal jetegelijkertijd toch ook stroom van het dak."

Drie jaar
De zonnecellen komen over ongeveer drie jaar op de markt, verwacht Solliance. Eerst wordt er op de Eindhovense High Tech Campus een gebouw voor Solliance neergezet waarin een hal voor proefproducties is opgenomen. Daarin zal VDL dan begin volgend jaar de machines plaatsen die speciaal voor OPV worden ontwikkeld.
VDL zal die machines vervolgens ook aan derden gaan verkopen. Dus kijk niet vreemd op als over een paar jaar ook deze OPV-zonnecellen weer in grote aantallen vanuit China onze kant opkomen. Maar die zijn dan mogelijk wel gemaakt met machines uit Brabant.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden