Madame wordt langzaam weer mademoiselle

Ann (Isabelle Huppert) gooit het roer om na het bedrog van haar man. (Trouw) Beeld
Ann (Isabelle Huppert) gooit het roer om na het bedrog van haar man. (Trouw)

Er zijn weinig actrices die zo snel en direct kunnen spreken en abrupt kunnen handelen als Isabelle Huppert.

In het Franse drama ’Villa Amalia’ gaat achter dat kordate optreden weer een gesloten vrouw schuil – denk aan Haneke’s ’La Pianiste’ – maar dan minder zelfdestructief.

Huppert is opnieuw een pianiste. We zien haar handen volleerd over de toetsen glijden. Haar artiestennaam is Ann Hidden. Dat zegt genoeg. Verborgen. Als deze kleine, fijne dame in keurige regenmantel en parmantige laarzen haar man op overspel betrapt, stort haar wereld in.

Maar in plaats van in woede en verwijten uit te barsten, trekt Ann haar eigen plan. In een razend tempo doekt ze haar leven op. Ze zegt haar baan als concertpianiste op. Ze verkoopt haar dure appartement met vleugel. Haar jurken gaan bij het grof vuil. Foto’s gaan in het vuur. En in haar lange rode haar gaat de schaar.

Tot dan toe weet regisseur Benoît Jacquot te boeien met een terughoudende vertelling waarin we een ontgoochelde vrouw eerst naar adem zien happen, en dan met stijgend enthousiasme haar leven een nieuwe wending zien geven.

]]>

We gaan met Huppert op reis, weg uit Frankrijk, op naar Italië. Maar hoewel de zon feller gaat schijnen, de zee nabij Napels opdoemt, en de natuur zich in alle heerlijkheid openbaart, is het prachtige, vervallen huis dat ze op een Italiaans eiland op de kop tikt, ook ontsnapt uit de eerste de beste boeketreeks-romantiek.

Wat ’Villa Amalia’ boeiend houdt, is dat Huppert in elke scène te zien is als een ’madame’ die langzaam weer ’mademoiselle’ wordt. Het harde geklak van haar laarzen op het asfalt heeft plaatsgemaakt voor een zachte, lichte tred op gympen, waarbij het witte, zenuwachtige en ja, ook ouder geworden lijf van Huppert, langzaam iets ontspant. Het is alsof er dan ook weer ruimte is voor onverwachte ontmoetingen. Misschien is er in dat nieuwe leven ook wel plaats voor een nieuwe vriend, wie weet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden