'Mad Dog' veiliger in de Maze

De gisteren vrijgelaten Noord-Ierse protestantse terroristenleider Johnny Adair deed zijn bijnaam 'Mad Dog' ook in gevangenschap nog alle eer aan. Zijn voortdurende gepoch over de tientallen katholieke (vermeende) Ira-aanhangers die hij eigenhandig om het leven heeft gebracht, maakte dat men in republikeinse kring zijn bloed nog steeds wel drinken kan.

Mede daarom had de Britse minister van Noord-Ierse zaken, Mo Mowlam, de grootste moeite met de vrijlating van Adair, die slechts vijf jaar had uitgezeten van de zestien die hij kreeg wegens 'leidinggeven aan terrorisme'. ,,Ik begrijp hoe moeilijk het voor velen is, maar het is onderdeel van een voortgaand proces'', zei Mowlam, doelend op het Goede Vrijdag-vredesakkoord waarvan de vrijlating een uitvloeisel is. En tja, als Ira-tuig wordt vrijgelaten, dan ook loyalistisch tuig.

De 34-jarige Adair was commandant van de protestantse terreurgroep Ulster Freedom Fighters, gevormd in 1992 na het verbod door de Britse regering van de Ulster Defence Association. Beide groepen opereerden vanuit Shankill Road, het protestantse bolwerk in West-Belfast. Een van de zwaarste Ira-aanslagen op Shankill Road, in 1993, was gericht tegen hem. Negen mensen kwamen om, maar Adair bleef ongedeerd. Een jaar later werd hij gearresteerd, en veroordeeld wegens 'terroristenleiderschap'.

In mei dit jaar ontsnapte hij aan de dood toen hij op verlof beschoten werd tijdens een concert van UB40 in Belfast. Vandaar dat 'Mad Dog' gisteren bij zijn vrijlating uit de Maze omringd werd door zo'n twintig vertrouwelingen. Hij blijft doelwit van republikeinse extremisten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden