Toespraken van regeringsleiders

Macron wordt boos en filosofeert, Merkel blijft onbewogen, Johnson zegt sorry

Emmanuel Macron. Beeld AFP
Emmanuel Macron.Beeld AFP

Het was afgesproken. Op dezelfde dag dat Mark Rutte Nederland toesprak, spraken ook de Franse, Duitse, Britse en Belgische leiders hun volk toe.

Boris Johnson

“Mensen kunnen het gevoel hebben dat de maatregelen die we nu nemen overdreven zijn”, zei Boris Johnson, de Britse premier. Hij koos ervoor het land via een persconferentie op de hoogte te brengen van de strengere maatregelen, waarvoor hij zich tegelijkertijd verontschuldigde.

In het Verenigd Koninkrijk, zei hij, is ‘niet-essentieel sociaal contact’ voortaan uit den boze en moeten ouderen, zieken en zwangere vrouwen vanaf komend weekeinde drie maanden lang binnen blijven. Het is noodzakelijk, zo legde John­son uit, om de opwaartse curve in de grafiek van geïnfecteerden om te buigen.

Er was weinig in het uiterlijk van de Britse premier dat liet doorschemeren dat deze persconferentie een andere was dan alle vorige. Johnson droeg een opgewekte bordeauxrode bolletjesdas en had zijn piekhaar ook dit keer niet gekamd.

Opvallend was hoe Johnson zichzelf internationaal een enorme rol toebedeelde. Hoewel de Britten wat maatregelen betreft op de rest van Europa achterlopen en de regering de auto-industrie heeft moeten vragen om bij te springen in de bouw van beademingsapparatuur, zei Johnson tegen de journalisten in zijn land dat het Verenigd Koninkrijk nu de ‘leiding heeft bij de internationale campagne waarin we tegen deze ziekte terugvechten’.

Boris Johnson Beeld REUTERS
Boris JohnsonBeeld REUTERS

Angela Merkel

De Duitse bondskanselier had een soort boodschappenlijstje. Ze had vier boodschappen voor haar volk, die ze één voor één afwerkte. ‘Ten eerste’, zei Merkel, gestoken in een donkerpaars kostuum op een persconferentie, ‘wil ik vertellen wat er niet zal sluiten’. Winkels, doktersposten, apotheken, dierenwinkels, ziekenhuizen, dat allemaal niet. Toen kwam ze bij punt twee, drie en vier en werd duidelijk wat er de komende tijd in alle Duitse deelstaten allemaal wél zal sluiten.

In het kort: bijna alles, ook speeltuinen. “We moeten nu maatregelen nemen die we in ons land nog nooit eerder hebben meegemaakt”, zei de bondskanselier, uiterlijk onbewogen. “Ons dagelijks leven verandert.”

Ook Merkel benadrukte dat ze in internationaal verband druk overlegt, ook over hoe de grenscontroles moeten werken.

Angela Merkel. Beeld AFP
Angela Merkel.Beeld AFP

Emmanuel Macron

De Franse president Emmanuel Macron had al eerder zware maatregelen aangekondigd. Maandag ging hij in een rechtstreekse toespraak aan het volk nóg verder: Fransen mogen ook niet meer hun vrienden of familie ontmoeten in het park, laat staan thuis.

Zittend voor de Franse en de Europese vlag hield hij een lange toespraak vol compassie voor zijn burgers. Slechts één metafoor leek hem passend op de situatie. “We zijn in oorlog”, zei hij, “Niet met een andere natie, maar met een virus. De wetenschappers vertellen ons dat we nu afstand van elkaar moeten houden.”

Alsof hij het volk wilde slaan, hief hij boos zijn rechterhand toen hij vertelde dat hij had gezien hoe burgers een eerder advies om niet bijeen te komen in de wind hadden geslagen. Om daar een eind aan te maken, zei hij streng, komen er nu straffen voor mensen die samenscholen.

Macron gaf zijn burgers een paar tips om de komende weken door te komen. “Lees”, gaf hij ze mee, en “herontdek de zin van het essentiële”. Hijzelf en zijn regering doen dat ook. Zijn plannen om de pensioenen te hervormen gaan even aan de kant. Ook de gemeenteraadsverkiezingen gaan niet meer door.

Koning Filip. Beeld BELGA
Koning Filip.Beeld BELGA

Koning Filip

De Belgische koning Filip legde in zijn toespraak de nadruk op hoe zwaar het is voor zijn burgers. Hij en zijn vrouw Mathilde denken aan iedere Belg, zei hij. “Vooral aan diegenen die getroffen zijn door het virus, ouderen die alleen zijn en ouders voor wie het niet eenvoudig is om het leven te herorganiseren.”

Lees ook:

Rutte bereidt het land voor: de epidemie gaat velen raken

De coronacrisis kan maanden of langer dan een jaar duren, waarbij de meeste mensen de ziekte zullen doormaken. Premier Rutte waarschuwt in een historische televisietoespraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden