Macron schudt de regering op, maar wel met mate

Franse premier Edouard Philippe met Minister van Binnenlandse Zaken Christophe CastanerBeeld AP

De Franse regering is met een aantal wijzigingen strak getrokken, maar de reshuffle zal Macron niet uit het dal helpen

Tout ça pour ça? Is dat alles? Zo luidde de reactie van veel Fransen op het nieuws over de herschikking van de regering. Dagenlang hebben de media bericht over het evenement, gespeculeerd over het nieuwe gezicht op Binnenlandse Zaken vooral. Maar het uiteindelijke resultaat maakt niet veel indruk.

Vier bewindspersonen die niet goed functioneerden – onder anderen die van Landbouw en Cultuur – gaan weg, acht nieuwe komen er bij. De laatsten zijn allemaal zorgvuldig geselecteerd op sekse (de man-vrouw verhouding is precies gelijk), politieke kleur (om het evenwicht tussen links en rechts te bewaren) en leeftijd. Een overgrote meerderheid van de kiezers kent noch de vertrekkers, noch de nieuwkomers.

Maar een vuurwerk met grote namen was ook niet de bedoeling van Macron. Hij weet dat geen enkele president ooit uit een dal van slechte peilingen is gekropen met een herschikking. De echte weg omhoog loopt via concrete resultaten op economisch gebied en die zijn er niet. Maar de ingreep is wel een effectief middel om te laten zien dat hij de regie nog steeds in handen heeft.

Arrogante uitspraken

Want daar werd de afgelopen maanden erg aan getwijfeld. In korte tijd stapten, zeer tegen zijn zin, de nummer twee en drie van de regering op – Nicolas Hulot van Milieu en Gérard Collomb van Binnenlandse Zaken. Daarbij deed hij bij ontmoetingen met burgers uitspraken die velen arrogant of ongepast vonden. Zo zei hij een jonge werkloze hovenier dat er werk genoeg is.

Of hij het er in de volgende fase van zijn mandaat, dat duurt tot 2022, beter van af brengt als personeelsmanager valt te bezien. Een vraagteken is de nieuwe minister van binnenlandse zaken, Christophe Castaner. Castaner is zijn politieke rechterhand, die tot nu zijn woordvoerder was en daarna werd belast met de leiding van de partij die Macron oprichtte, La République En Marche.

Het is gebruikelijk dat Franse presidenten hun getrouwen op dit ministerie plaatsen. Maar anders dan bekende voorgangers als Manuel Valls (minister van Hollande) of Nicolas Sarkozy (minister van Jacques Chirac) heeft Castaner geen veiligheidsprofiel.

Precies om die reden had premier Édouard Philippe een voorkeur voor een tandem van twee personages die uit zijn eigen politieke familie afkomstig zijn: Gérald Darmanin (nu minister van budget) en de voormalige politiechef Frédéric Péchénard als staatssecretaris. Macron wilde dit niet. Omdat het met deze mannen– die beiden een verleden hebben in het kamp van oud-president Sarkozy – zou lijken alsof hij onder curatele zou worden gesteld.

Castaner krijgt om zijn gebrek aan ervaring te compenseren versterking. Als staatssecretaris krijgt hij een zwaargewicht in de veiligheidswereld, de chef van de binnenlandse inlichtingendienst DGSI, Laurent Nuñez.

Wijken 'terugveroveren'

Veiligheid is weer erg in opkomst als grote zorg van de Fransen. Volgens een recente enquête heeft 59 procent van hen de indruk dat de criminaliteit toeneemt en de laatste weken hebben een aantal jonge doden bij confrontaties tussen jeugdbendes veel verontwaardiging gewekt. Afgelopen zondag overleed een jongen van dertien in de Parijse voorstad Les Lilas. Collomb zei bij zijn afscheid dat drugscriminelen en islamitische radicalen de dienst uitmaken in wijken die ‘terugveroverd’ moeten worden. 

Lees ook:

President Macron ziet zijn grootste fan vertrekken

De Franse president had zijn minister van binnenlandse zaken gevraagd aan te blijven.Gérard Collomb gaat toch.  

Ook Emmanuel Macron krijgt Frankrijk niet uit zijn vastgeroeste gewoontes

De Franse president Macron beloofde een revolutie, maar van zijn plan om de arbeidsmarkt en de economie te hervormen is nu - anderhalf jaar na zijn aantreden - weinig over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden