Macron reikt de ‘gele hesjes’ de hand

Beeld AFP

De Franse president Emmanuel Macron doet de ‘gele hesjes’ (demonstranten die al dagen ageren tegen hoge brandstofprijzen en dalende koopkracht) een aanbod. Hij belooft de prijzen aan de benzinepomp beheersbaar te houden door de accijns te verlagen als de prijs van een vat ruwe olie omhoog gaat.

Op de elfde dag van de protestbeweging van de gilets jaunes heeft Macron de grote lijnen uiteengezet van het Franse energiebeleid voor de komende decennia. Maar er werd vooral uitgekeken naar wat hij zou zeggen om de gele hesjes te kalmeren. Hun acties zijn schadelijk voor de economie en soms ook gewelddadig, zoals afgelopen zaterdag bleek op de Champs-Élysées.

Macron toonde begrip voor de spontane volkswoede over de dalende koopkracht. De helft van de Fransen verdient minder - vaak beduidend minder - dan 1750 euro netto per maand. De salarissen stagneren vaak al jaren terwijl de vaste lasten zijn toegenomen. Een groene taks op brandstof was voor velen de druppel.

Macron zei dat hij geen ‘Frankrijk van twee snelheden’ wil. ‘Het kan niet zo zijn dat de rijksten minder betalen en de lage inkomens meer.’ De komende drie maanden zou een dialoog op nationaal en regionaal niveau ‘oplossingen moeten opleveren die voor iedereen acceptabel zijn.’

De enige concrete maatregel die hij nu noemde, was een fluctuerende accijns. Macron wil elke drie maanden opnieuw naar de prijs van olie op de wereldmarkt kijken om te zien of een aanpassing van de accijns nodig is.

De maatregel klinkt eenvoudig, maar is dat niet. Tussen 2000 en 2002 paste de regering gedurende 22 maanden hetzelfde principe toe met een onbevredigend resultaat. De schatkist liep bijna drie miljard aan inkomsten mis, terwijl de prijs aan de pomp per liter met twee cent daalde. Daarom is het voorstel volgens de centrum-rechtse oppositiepartij Les Républicains ‘absoluut geen oplossing’.

In algemene termen sprak Macron over de kloof tussen het welvarende en het worstelende deel van het land die door de crisis rond de gele hesjes waarschijnlijk zichtbaarder is dan ooit. ‘De indruk bestaat dat een natie niet langer een gezamenlijk avontuur is.’ Macron wees het gevaar van een afbrokkelende belastingmoraal, omdat de gele hesjes te kennen geven dat ‘alle heffingen’ omlaag moeten. ‘Wij moeten een nieuw sociaal contract opbouwen’, aldus Macron.

Lees ook:

De ‘Gele hesjes’ tonen de Franse kloof

Het protest van de ‘gele hesjes’ bevestigt vooral de gespletenheid van Frankrijk. Twee werelden staan lijnrecht tegenover elkaar en de politiek heeft geen antwoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden