Macron erkent Franse oorlogsmisdaden in Algerije

De Franse president Emmanuel Macron Beeld EPA
De Franse president Emmanuel MacronBeeld EPA

De Franse president Emmanuel Macron heeft voor het eerst formeel toegegeven dat het leger zich in de Algerijnse oorlog (1954-1962) schuldig heeft gemaakt aan het martelen van mensen.

Redactie

Macron was gisteren op bezoek bij de 87-jarige weduwe van wiskundige Maurice Audin, een Franse communist die zich inzette voor de Algerijnse onafhankelijkheid. Hij werd in 1957 door het Franse leger gearresteerd en is daarna nooit meer teruggevonden. Historici claimen al jaren dat hij is gemarteld.

De president gaf toe dat dit is gebeurd. "Het enige wat ik doe is de waarheid erkennen", aldus Macron tegen de weduwe Josette Audin. Met die uitspraak breekt hij met eerdere verklaringen die de Franse staat heeft gegeven voor de gebeurtenissen in de oorlog. Audin is het symbool geworden voor de misdaden die Frankrijk heeft begaan tijdens de wrede oorlog in zijn voormalige kolonie. De strijd eindigde met de onafhankelijkheid van Algerije in 1962.

Opening archieven

Macron beloofde ook de archieven over de oorlog en verdwenen strijders te openen. Hij sprak de hoop uit dat er een nieuw tijdperk aanbreekt in de voorheen bittere relatie tussen de landen. Pas in 1999 noemde Frankrijk de strijd met Algerije een 'oorlog'. Daarvoor verwezen ze ernaar als een 'operatie om de openbare orde te handhaven'.

Lees ook:

Macron is een jaar president van Frankrijk: 'Het begin is veelbelovend'

Emmanuel Macron is een jaar president van Frankrijk. Dynamisch, moedig, bevlogen en intellectueel: de jonge leider dwingt overal respect en bewondering af. Maar wat kreeg hij tot nu voor elkaar? Een portret aan de hand van zes trefwoorden.

Macron is een neoliberale wolf in schaapskleren

Wanneer de Nederlandse media over Emmanuel Macron schrijven, gaat het veelal over de oppervlakkige vraag of de Franse president kan winnen, zegt geschiedenisstudent Casper Gelderblom. Maar wat behelst zijn winst?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden