Update

Macron en Le Pen door in Franse verkiezingen, demonstranten de straat op in Parijs

null Beeld AFP
Beeld AFP

Volgens de prognose van de uitslag van de Franse verkiezingen, gaan de twee kandidaten Macron en Le Pen door naar de volgende ronde van de verkiezingen.

Redactie

Bij de eerste prognose leek de liberaal Emmanuel Macron de meeste stemmen gehaald te hebben, nu 35 procent van de stemmen geteld is, gaat de nationalistische Marine Le Pen van het Front National aan kop. Zij heeft nu 24,6 procent van de stemmen, Macron staat op 21,9 procent. Op de derde plek staat de conservatieve François Fillon (19,7 procent), op plek vier de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon (19,2 procent)

Op 7 mei nemen de twee overgebleven kandidaten het opnieuw tegen elkaar op. Dan wordt uitgemaakt wie plaats mag nemen in het Élysée, de residentie van de president.

Relletjes in Parijs

Op het Place de la Bastille in Parijs zijn rellen onstaan. Groepjes betogers gingen de straat op om te protesteren tegen de winst van Marine Le Pen. De politie zou traangas hebben ingezet om de demonstranten uit elkaar te drijven.

Tekst loopt verder na video.

Volgens enkele Twitteraars zijn er slechts tientallen mensen aan het demonstreren, terwijl meer dan 140 politieauto's uitgerukt zouden zijn om de demonstranten in bedwang te houden.

Tekst loopt verder na video

Verliezers verkiezingen: 'Stem op Macron'

Na het bekend worden van de uitslag riepen verschillende presidentskandidaten de Franse kiezer op voor Macron te stemmen. Zo zei de conservatieve Fillon dat een presidentschap van Le Pen Frankrijk tot 'faillisement zou drijven'. Ook de socialistische kandidaat Benoit Hamon, die volgens de eerste prognose op de vijfde plek is geëindigd, roept keizers op om op Macron te stemmen. Hetzelfde deed de huidige minister van buitenlandse zaken Jean-Marc Ayrault. "Een duidelijke keuze. Heel links en alle republikeinen moeten zich mobiliseren en stemmen voor Macron", schreef hij op Twitter. "Voor Frankrijk, voor de republiek, voor Europa."

Opkomst

Zo’n 47 miljoen Fransen mochten vandaag hun stem uitbrengen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Sinds vanochtend acht uur zijn ruim 66 duizend stembureaus open.Rond vijf uur lag de opkomst op 69,42 procent, iets lager dan in 2012 toen de opkomst rond dat tijdstip op 70,59 procent lag. Aan het eind van de stembusgang in 2012 was de opkomst 79,5 procent. Van tevoren werd gevreesd dat de opkomst dit jaar een stuk lager zou uitvallen omdat veel kiezers twijfelden of ze wel gingen stemmen.

Eurokoers stijgt

De euro is in de nacht van zondag op maandag sterk gestegen tegenover de dollar en de yen in Azië. In Tokio was de euro rond middernacht 1,0880 dollar waard, een stijging tegenover de 1,0726 dollar van vrijdagavond. Eerder zondagavond steeg de euro zelfs tot 1,0933 dollar. Het gaat om het hoogste niveau sinds november 2016, kort na de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tegenover de Japanse yen, steeg de euro tot 120,02 yen, nadat de Europese munt eerder zondag 120,88 yen waard was.

De reactie op de markten toont aan dat wordt ingezet op een overwinning van de pro-Europese kandidaat Macron, en niet op die van Le Pen, die pleit voor een vertrek uit de eurozone. De markten vreesden bovendien dat Le Pen het zou opnemen tegen Jean-Luc Mélenchon in de tweede ronde, die ook kritisch tegenover Europa staat. Volgens peilingen zou Macron de tweede ronde van de verkiezing binnen twee weken met een duidelijke meerderheid van de stemmen winnen.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Marine Le Pen, die vandaag haar stem uitbracht in Henin-Beaumont, wordt gezien als een grote kanshebber. Beeld REUTERS
Marine Le Pen, die vandaag haar stem uitbracht in Henin-Beaumont, wordt gezien als een grote kanshebber.Beeld REUTERS

Extra beveiliging

In Besançon in het oosten van Frankrijk is vanochtend een stembureau enkele uren gesloten. De zender BFMTV meldde dat twee personen daar uit een auto waren gesprongen en het voertuig met draaiende motor hadden achtergelaten. Uit onderzoek bleek dat de auto half maart was gestolen. Volgens BFMTV is een wapen, mogelijk een jachtgeweer, in de auto gevonden. Na een veiligheidscheck mocht het stembureau omstreeks 11.30 uur weer in gebruik worden genomen.

Lees ook: 'De winnaar blijft achter met een diep verdeeld Frankrijk'
Lees ook: De campagne heeft duidelijk gemaakt dat Frankrijk hopeloos verdeeld is.
Lees ook: Sinds de aanslagen in Frankrijk loopt het storm bij de Nationale Garde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden