Bondgenootschap

Macron: ‘De Navo is hersendood’

Emmanuel Macron tijdens een NAVO-bijeenkomst in juli.Beeld REUTERS

De Franse president Macron schudt met scherpe uitspraken de Europese lidstaten van de Navo wakker.

Bij gebrek aan Amerikaans leiderschap is de Navo ‘hersendood’. Met die uitspraak in het Britse blad The Economist zet de Franse president Emmanuel Macron de discussie over verdergaande militaire samenwerking in Europa op scherp.

De Verenigde Staten ‘keren ons de rug toe’, zegt Macron. Hij wijst op het terugtrekken van Amerikaanse militairen uit het noorden van Syrië en de daarop volgende opmars in dat land door Turkije, ook lid van de Navo. De Amerikaanse president Donald Trump heeft bovendien aangekondigd dat hij zijn militairen wil terugtrekken uit Afghanistan en hij heeft zijn Europese bondgenoten herhaaldelijk beschimpt omdat die te weinig uitgeven aan defensie.

Macron plaatst deze ontwikkeling in een al langer durende trend waarin de Verenigde Staten zich afwenden van Europa en het Midden-Oosten en zich meer richten op China en de regio rond de Stille Oceaan. Die beweging is al begonnen onder Trumps voorganger Barack Obama, die een verschuiving naar Azië aankondigde en Europa al opriep meer zelf te doen. Trump gaat nu nog een stap verder, volgens Macron.

De Franse president lijkt zelfs te twijfelen aan de bereidheid van de lidstaten om elkaar militair te helpen in geval van nood, wat verplicht is volgens artikel 5 van het Noord-Atlantisch Verdrag. “Ik weet het niet”, is zijn antwoord op de vraag of hij hier nog in gelooft. “We moeten de realiteit van wat de Navo is herbezien in het licht van de betrokkenheid van de Verenigde Staten.” Hij roept nu de Europese lidstaten van de Navo op om na te denken over de toekomst van het bondgenootschap. Europa moet leren denken als een geopolitieke macht, ‘anders hebben we geen controle meer over onze bestemming’. Frankrijk dringt daar al langer op aan en heeft volgens Macron binnenkort meer dan ooit een leidende rol, als enige nucleaire macht binnen de Europese Unie zodra het Verenigd Koninkrijk vertrokken is. Ook binnen de EU is Frankrijk voorstander van meer militaire samenwerking.

Over vier weken treffen de leiders van de lidstaten van de Navo, die zeventig jaar bestaat, elkaar in Londen. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de Navo en de Duitse bondskanselier Angela Merkel verwierpen gisteren Macrons woorden tijdens een gezamenlijke persconferentie in Berlijn. Het bondgenootschap blijft volgens hen ‘een hoeksteen van onze veiligheid’.

Lees ook: 

Na 70 jaar brengen Rusland en China de Navo weer terug naar de kern

Het was destijds een uniek bondgenootschap, onder meer om Rusland af te schrikken. Bij de viering van het 70-jarig bestaan van de Navo, zal het ook veel over ‘uitdager’ China gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden