Macron: ‘De les van WO I mag niet die zijn van rancune van het ene volk tegen het andere’

De Amerikaanse president Donald Trump, Duitse Bondskanselier Angela Merkel en Franse president Emmanuel Macron  tijdens de herdenking in Parijs. Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump, Duitse Bondskanselier Angela Merkel en Franse president Emmanuel Macron tijdens de herdenking in Parijs.Beeld AFP

In Parijs herdachten wereldleiders de Eerste Wereldoorlog. Maar achter de schermen ging het over heel andere zaken.

Romana Abels

De Franse president Emmanuel Macron had vandaag maar liefst 130 wereldleiders op de lunch. Ze zijn naar Parijs gekomen om te vieren dat 100 jaar geleden een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Maar in de zijlijn van de gebeurtenissen hebben ze allemaal ook iets anders te bespreken.

Ze zaten er allemaal, aan de voet van de Arc de Triomphe. Ze luisterden naar dagboekfragmenten van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog, die door jongeren in verschillende talen werden voorgelezen. Ze luisterden naar de Franse president Macron, die de grote herdenking aangreep om te pleiten voor internationale samenwerking. De president waarschuwde onder meer tegen nationalisme. ‘De les van de Grote Oorlog mag niet die zijn van rancune van het ene volk tegen het andere.’

De Amerikaanse president Donald Trump schudt handen met de Franse president Emmanuel Macron, vanmiddag in Parijs. Beeld AFP
De Amerikaanse president Donald Trump schudt handen met de Franse president Emmanuel Macron, vanmiddag in Parijs.Beeld AFP

Dat was bijna een rechtstreekse boodschap aan de Amerikaanse president Donald Trump, één van de belangrijkste genodigden. Tijdens de lunch, dezelfde dag, zal zijn goede relatie met Macron behoorlijk onder druk zijn komen te staan. De Franse leider sprak namelijk onomwonden zijn kritiek uit op de stijl van Trump. “Als je zegt: onze belangen eerst, wat er ook met anderen gebeurt, dan wis je het meest kostbare uit wat een natie kan hebben. Dan wis je uit wat het groot maakt en waardoor het belangrijk is: de morele waarden.”

Maar Trump had het in Parijs ook druk met andere dingen. Hij moest ook nog in overleg met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Met hem zat hij, meldt het Franse Élysee, aan de hoofdtafel bij Macron. Maar ergens voor of na de lunch zullen zij hem ook even alleen hebben gelaten, want twee weken geleden al spraken ze af om in Parijs verder te praten over het kruisrakettenverdrag uit 1987. Dat was twee weken geleden plotseling op losse schroeven komen te staan toen Trump liet weten dat hij het niet langer pikte dat de Russen zich niet aan het verdrag houden. De Russen intussen zeiden van niets te weten.

De Franse president Emmanuel Macron had vandaag maar liefst 130 wereldleiders op de lunch. Beeld EPA
De Franse president Emmanuel Macron had vandaag maar liefst 130 wereldleiders op de lunch.Beeld EPA

Uitputtend was dat onderonsje niet, want persbureaus meldden vandaag al meteen dat er op de volgende top van twintig grootste landen verder zal worden gesproken over het verdrag.

Aan de lunch in Parijs zaten Trump en Poetin naast de Israëlische Netanyahu, met wie Poetin nog een appeltje te schillen had. De Russische en de Israëlische leider hadden elkaar nog niet gesproken na 17 september, toen Poetin Israël de schuld gaf voor een Syrisch schietincident waarbij een Russisch vliegtuig met 15 mensen aan boord neerstortte. Vooraf meldde het Kremlin dat Poetin en Netanyahu ‘geen bilaterale afspraak’ hadden op 11 november, maar wel van plan waren elkaar te spreken. Dat gesprek moet dus aan tafel bij Macron hebben plaatsgevonden.

Aan diezelfde tafel zat ook Angela Merkel, de Duitse bondskanselier met wie Marcon zich het afgelopen weekeinde als bijna verliefd liet fotograferen. De innige band tussen Frankrijk en Duitsland werd door de twee leiders bijna fysiek verbeeld door elkaar steeds diep in de ogen te kijken, handen vast te houden en te kussen.

Lees ook:

100 jaar na de Eerste Wereldoorlog: ‘Het landschap is de laatste getuige’

Het is dit weekeinde honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Voor de jongere generaties is de oorlog ver weg, maar de herinneringen aan de oorlog zijn dichterbij dan je denkt: de littekens staan overal in het landschap.

Precies 100 jaar geleden vroeg de vluchtende Duitse keizer Wilhelm II asiel aan op Nederlandse bodem

Het is dit weekeinde honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog eindigde. Het Limburgse plaatsje Eijsden herdenkt dat de Duitse keizer, op de vlucht uit eigen land, daar het neutrale Nederland binnenkwam. Wilhelmina effende zijn pad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden