Macron benoemt lid van de concurrentie tot premier van Frankrijk

Edouard Philippe, tot nu toe burgemeester van de Franse havenstad Le Havre en vandaag aangesteld als premier van Frankrijk. Beeld AFP
Edouard Philippe, tot nu toe burgemeester van de Franse havenstad Le Havre en vandaag aangesteld als premier van Frankrijk.Beeld AFP

President Emmanuel Macron maakt zijn belofte om de Franse politiek te vernieuwen voorlopig waar. Zijn premier heet Edouard Philippe, een lid van de concurrerende partij Les Républicains (LR).

Kleis Jager

Met Philippe hoopt president Emmanuel Macron zijn sloopwerk van de traditionele partijen voort te zetten. Volgende maand zijn er parlementsverkiezingen en Macron mikt op een meerderheid van de 577 zetels in de Assemblée Nationale.

Philippe kan kiezers aanspreken buiten de beweging van Macron, La République En Marche. Bovendien is hij in staat, gokt Macron, om andere prominenten van de rechtse Les Républicains te verleiden plaats te nemen in zijn regering.

De links-rechts tegenstelling is niet meer van deze tijd, zo heeft Macron voortdurend gezegd in de afgelopen maanden. Tijdens zijn campagne haalde Macron veel socialisten binnen en nu zijn dus, als het aan hem ligt, Les Républicains aan de beurt.

Edouard Philippe (46) is nauwelijks bekend bij het grote publiek. Tijdens de voorverkiezingen van LR eind vorig jaar was Philippe de woordvoerder van Alain Juppé die lange tijd gold als favoriet in de race naar het Elysée. Philippe geldt al langer als ‘Macron-compatible’ vanwege zijn voorkeur voor een liberale middenkoers.

Macron en Philippe kennen elkaar al een jaar of zes. Hier schudt Macron als economieminister in februari 2016 de hand van - toen nog - burgemeester Philippe tijdens het leggen van de kiel van het cruiseschip MSC Meraviglia in Saint-Nazaire. Beeld AFP
Macron en Philippe kennen elkaar al een jaar of zes. Hier schudt Macron als economieminister in februari 2016 de hand van - toen nog - burgemeester Philippe tijdens het leggen van de kiel van het cruiseschip MSC Meraviglia in Saint-Nazaire.Beeld AFP

Philippe, sinds 2010 burgemeester van Le Havre, ontmoette Macron in 2011 en de twee hielden daarna contact. Na de verkiezing van Macron op 7 mei liet Philippe weten dat het Macron zou sieren als hij zich niet aan de traditie zou houden dat een premier altijd van dezelfde kleur moet zijn.

Net als Macron is Philippe een oud-leerling van de elitaire bestuursschool. Hij begon zijn carrière bij de Parti Socialiste, maar kreeg al snel genoeg van het gebrek aan economisch realisme in deze partij.

Met Macron deelt Philippe ook dat hij andere dingen in zijn leven heeft gedaan dan politiek bedrijven, een zeldzaamheid in Frankrijk. Hij werkte voor een Amerikaans advocatenkantoor en was ook actief als hoofd van de communicatieafdeling van Areva, het bedrijf dat de Franse nucleaire industrie aan de man brengt.

Boksmetaforen

De rank gebouwde Philippe is een groot liefhebber van boksen, een sport die hem bruikbare metaforen levert. ‘Ik kan incasseren, maar ook uitdelen’, zo zei hij in oktober vorig jaar. ‘Deze sport dwingt je tot bescheidenheid.’

Bijzonder is ook dat Philippe politieke fictie schrijft en voor de krant Libération commentaar gaf op de afgelopen presidentsverkiezingen. ‘Hij belooft alles, maar committeert zich nergens aan’, noteerde hij in januari over Macron. En: ‘Macron is een jonge hond die is uitgerust met het cynisme van een routinier’. Hij schreef twee romans, een over de ontvoering van een parlementslid en een over een adviseur van een invloedrijke politicus.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden