Macintosh vraagt faillissement aan

Een filiaal van Manfield, onderdeel van het failliete moederbedrijf Macintosh. Beeld anp

Het wankelende Macintosh is definitief omgevallen: de bewindvoerders hebben het faillissement van de retailketen aangevraagd. In samenwerking met het bedrijf worden alle mogelijke volgende stappen onderzocht.

Het vorige week toegekende uitstel van betaling voor de ketens Dolcis, Invito, Hoogenbosch Retail Group, Manfield en PRO Sport blijft van kracht. De winkels van Macintosh blijven voorlopig wel open.

Bij het grote publiek is de naam Macintosh niet bekend. Het winkelbedrijf bezit bekende namen van schoenwinkelketens als Scapino, Invito, Dolcis en Manfield. De wortels van het bedrijf reiken tot in de Limburgse mijnen. In de jaren dertig van de vorige eeuw begonnen de Nederlandse Staatsmijnen twee confectieateliers, om werk te bieden aan de vrouwen en dochters van mijnwerkers. Uit die naaiateliers kwam, na een samenwerking met het Britse Dunlop Rubber, het huidige Macintosh voort.

Geen verrassing
Terwijl koopjesjagers de afgelopen weken met volle tassen door de winkelstraten liepen, bleef het rustig in de 550 schoenwinkels van Dolcis, Manfield, Invito en Scapino. Zo rustig dat de bestuurders van moederbedrijf Macintosh vorige week niets anders konden doen dan zich gewonnen geven.

Als een verrassing komt het eind van Macintosh niet. Even leek het Nederlandse winkelbedrijf op te veren toen het deze zomer bekend maakte dat de verliezen waren gedaald, maar dat kwam vooral door de verkoop van een bedrijfsonderdeel dat orthopedische braces maakte.

Het probleem van Macintosh is dat Nederlanders en Belgen de vertrouwde schoenwinkels niet langer aantrekkelijk vinden. Er zijn meer schoenwinkels die daar last van hebben. De afgelopen drie jaar verdwenen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bijna vierhonderd schoenwinkels. Begin 2012 telde Nederland nog 3395 schoenwinkels. Daarvan zijn er nu nog 3002 over, een daling van elf procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden