Macintosh betaalt 140 miljoen euro voor Scapino

(Novum/Betten) - Macintosh Retail Group legt 140 miljoen euro neer voor schoenenketen Scapino. Dat bleek donderdag uit een persbericht, waarin het moederbedrijf van Belcompany, Halfords en Manfield bekendmaakte een definitieve overeenkomst te hebben gesloten over de overname. De overname door de Macintosh Retail Group is schuldenvrij.

Eerder had Macintosh al aangegeven dat de geplande acquisitie volledig via haar eigen leencapaciteit zou worden gefinancierd.

Macintosh kondigde de geplande aankoop eind januari aan. Het Maastrichtse grootwinkelbedrijf heeft voor 14 maart aanstaande een buitengewone vergadering van aandeelhouders belegd, om het voorstel ter goedkeuring voor te leggen.

Volgens Macintosh zal de overname van Scapino in de toekomst een substantiele bijdrage leveren aan de nettowinst per aandeel van de gehele groep. Op basis van de cijfers van Scapino over het boekjaar 2005/2006 zou de schoenenketen op jaarbasis al EUR 0,90 aan de winst per aandeel van Macintosh hebben bijgedragen.

Op 13 januari van dit jaar verhoogde Macintosh nog de winstverwachting voor het afgelopen jaar. Zo verwacht het bedrijf een stijging van het bedrijfsresultaat van ongeveer 50% ten opzichte van 2004, toen het resultaat uitkwam op EUR 30 miljoen.

De nettowinst zal naar verwachting met een nog hoger percentage toenemen, zo liet Macintosh destijds weten. In 2004 bedroeg de nettowinst EUR 19,6 miljoen.

Scapino behaalde over het boekjaar 2005/06 met circa 2.950 medewerkers een consumentenomzet van circa EUR 220 miljoen, en is 'al jaren goed winstgevend'. Het bedrijfsresultaat bedroeg over het boekjaar 2005/2006 EUR 16,9 miljoen.

Scapino claimt met 184 winkels in Nederland marktleider op discountgebied in schoenen te zijn. De keten bedient met name consumenten in het lagere prijssegment van de markt. Het assortiment bestaat naast schoenen voor circa 25% uit kleding en voor circa 10% uit tassen en accessoires.

Scapino was van 1997 tot 2002 eigendom van Vendex KBB, dat het toen aan CVC Capital Partners verkocht. Vendex KBB werd overigens zelf in 2004 door een groep investeringsmaatschappijen van de beurs werd gehaald.

Scapino werd in 1974 opgericht door de familie Ziengs van de gelijknamige schoenenketen uit Assen; bij de verkoop aan Vendex KBB in 1997 lag de jaaromzet op EUR 180 miljoen en telde Scapino 161 filialen. De overnameprijs die destijds circuleerde was NLG 280 miljoen (EUR 127 mln).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden