Machtsstrijd binnen LPF

DEN HAAG - LPF-leider Herben heeft gisteren plotseling de formatiebesprekingen moeten verlaten om een crisis in zijn partij te bezweren. De fractie van de LPF dreigt de partij te verlaten en haar eigen weg te gaan, nu er een machtsstrijd is ontstaan tussen het oude en nieuwe bestuur van de partij.

De politieke leiders van CDA en VVD, Balkenende en Zalm, verwachten niet dat de problemen tussen bestuur en fractie van de LPF de formatie wezenlijk belemmeren. VVD-leider Zalm houdt er wel rekening mee dat het 'blussen van het brandje bij LPF', zoals hij het uitdrukte, de formatie een beetje zal ophouden. ,,Je moet niets forceren. Als we hierdoor meer tijd nodig hebben, dan moeten we dat doen'', zei Zalm na het noodgedwongen tweegesprek dat hij onder leiding van informateur Donner met het CDA had.

Zalm wees net als Balkenende op de eenheid in de kamerfractie van de LPF. ,,Ik ben blij dat Herben de groep hier bij de hand neemt'', aldus Balkenende, die ook zei dat stabiliteit voor een groepering die aan de coalitiebesprekingen meedoet, van groot belang is.

Het rumoer in de LPF begon met een ruzie tussen de oude, nog zittende bestuursleden Langendam en Dost en het nieuwe zeskoppige bestuur dat van plan was volgende week aan te treden. De twee bestuursleden van het eerste uur, die dichtbij Fortuyn stonden, willen geen plaats maken. Het conflict groeide gisteren uit tot een zware partijcrisis toen de Haagse fractie zich ermee begon te bemoeien.

Als de twee leden van het 'oude' bestuur bij hun onverwachte voornemen blijven om volgende week geen plaats te maken voor het nieuwe bestuur, breken de 26 LPF-kamerleden zelfs met hun partij, kondigde de vice-voorzitter van de fractie Ferry Hoogendijk aan. ,,Dan betekent het een breuk. We treden dan uit de partij.'' Hij benadrukte dat er nu een einde moet komen aan de 'chaos' in de LPF.

Fractieleider Mat Herben bleef na zijn overhaaste vertrek bij de formatie-onderhandelingen de rest van de avond onvindbaar. Hoogendijk verdedigde de ramkoers van de fractie jegens oudgedienden Langendam en Dost door te wijzen op de noodzaak van een betere partijorganisatie. ,,We zijn dat aan de kiezers verplicht. We hebben uit de leden zes heel goeie kandidaat-bestuursleden gevonden. Het zijn niet alleen de heren Langendam en Dost die het in de LPF voor het zeggen hebben.'' De twee hebben nu juridisch nog altijd de touwtjes in handen. Hoogendijk verwacht dat de naam Lijst Pim Fortuyn ook na een breuk in handen van de fractie kan blijven.

Ook fractiesecretaris Eerdmans noemde een breuk tussen de fractie en het oude bestuur mogelijk. Kamerlid Jim Janssen van Raay suggereerde dat de twee zich schuldig maakten aan fraude.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden