Machtsstrijd bij moslim-clubs

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - Met grote regelmaat richten moslimbelangengroepen organisaties op die alle moslims in Nederland zouden moeten vertegenwoordigen. De jongste, de Nederlandse Islamitische Raad (NIR), zal zich vooral op geestelijke verzorging voor moslims in gevangenissen en ziekenhuizen richten, zegt voorzitter S. Damra.

Maar pas enkele maanden geleden kondigde de Turkse moslimvoorman E. Ates de Raad van Moskeeën i.o. aan, een nieuwe koepel die zich ook al speciaal met de geestelijke verzorging van moslims in instellingen zou gaan bezighouden. Ates, van de aan de Turkse overheid verbonden ISN/TICF, onderdeel van de in 1990 opgerichte koepelorganisatie IRN, wilde met zijn Raad van Moskeeën het isolement doorbreken waarin de IRN terecht was gekomen nadat de overheid haar in 1993 de zendmachtiging had ontnomen vanwege het eindeloze interne geruzie binnen de Islamitische omroepstichting, onderdeel van de IRN.

Volgens IRN-secretaris R. AbdurRahman leidt de IRN ook een kwijnend bestaan vanwege de oprichting van nieuwe organisaties als de Raad van Moskeeën en de NIR. AbdurRahman wijt de versplintering in moslim-Nederland aan “opportunistische aspiraties” van splintergroeperingen en individuen die slechts hun eigen positie willen versterken.

“Sommige mensen die de IRN voort moesten trekken, steunen uit opportunisme andere organisaties”, aldus AbdurRahman. “Ze kijken niet naar het belang van de islamitische gemeenschap.” Hij wil geen namen noemen, maar uit zijn woorden blijkt dat hij vooral Ates op het oog heeft.

De IRN verloor in 1993 haar zendtijd aan de nieuwe koepelorganisatie NMR, een verzameling van allerlei dissidente clubjes, van liberaal tot fundamentalistisch. De Raad van Moskeeën zou zich behalve met de geestelijke verzorging ook met het beheer van de zendmachtiging willen gaan bezighouden. Dit zei de met Ates sympathiserende IRN-voorzitter Karagül enkele maanden geleden, naar aanleiding van het geruzie binnen de moslimomroep en de NMR. “Wij hopen dat de Raad van Moskeeën op korte termijn de zendtijd kan overnemen.” Inmiddels is een hoge functionaris van de fundamentalistische Milli Gürüs voorzitter van het omroepbestuur geworden en lijkt de omroep weer in rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen.

Damra van de NIR noemt de onlangs ingestelde Raad van Moskeeën een “doodgeboren kind” omdat er alleen Turkse moskee-organisaties in zijn vertegenwoordigd. De NIR is een bundeling van vijf moslimorganisaties: de Nederlandse Islamitische Bond voor Ouderen (NISBO), waarvan Damra ook voorzitter is, de Landelijke Islamitische Jongerenorganisatie (LISJO), de Landelijke Islamitische Vrouwenorganisatie (LIVO), het Nederlands Islamitisch Welzijns- en Zorginstituut en de Stichting Halal Voedsel en Voeding. De NIR is volgens Damra voorzichtig met het toelaten van andere organisaties. “Wij willen geen ruzie in de raad.”

Damra werkt ook samen met C. Çörüs, lid van het CDA en voorzitter van De leerstoel islam. De nog jonge Çörüs werd enige jaren geleden door Ates onttroond als voorzitter van de IRN. Volgens een onlangs verschenen onderzoek zouden beiden in het verleden banden hebben gehad met de organisatie van de Grijze Wolven.

Het voortdurend oprichten van nieuwe koepelorganisaties en het de pogingen om concurrerende geloofsgenoten onderuit te schoppen moet gezien worden tegen de achtergrond van de wens van de Nederlandse overheid om één representatief aanspreekpunt voor alle 500 000 moslims te hebben. De representatiefste organisatie zou niet alleen aanzienlijke politieke invloed kunnen hebben, maar ook de beschikking krijgen over grote hoeveelheden geld, voornamelijk voor zendtijd en voor geestelijke verzorging.

Volgens IRN-secretaris AbdurRahman blijkt uit de teloorgang van zijn koepelorganisatie dat het de moslims in Nederland niet erg lukt om in een gezamenlijk orgaan hun nationale herkomst te overstijgen. “Het verdrietige van de huidige situatie is dat moslimorganisaties weer langs nationale lijnen gaan werken.”

Ook imams hebben sinds kort hun eigen belangenvereniging. Een aantal Marokkaanse voorgangers heeft de Vereniging van Imams in Nederland (VIN) opgericht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden