Machtsspel achter Megawati begint

AMSTERDAM - De nieuwe Indonesische president Megawati Soekarnoputri krijgt waarschijnlijk vandaag al een vice-president aan haar zijde. De afgezette Abdurrahman Wahid lijkt op korte termijn het presidentiële paleis te verlaten.

De voorgenomen benoeming van de vice-president, die door het Raadgevend Volkscongres (MPR) moet worden gekozen, ontaardde gisteren al in een stevige concurrentiestrijd tussen de partijen die Megawati aan de macht hebben geholpen. Kandidaat voor de post zijn onder anderen voorzitter Akbar Tandjung van de voormalige Soeharto-partij Golkar, en voorzitter Hamzah Haz van de belangrijkste moslimpartij PPP. De laatste, ooit door Wahid ontslagen wegens vermoede corruptie, zou steun hebben van andere moslimfracties in de MPR. Die zouden sterk tegen Tandjung zijn, als vertegenwoordiger van het regime-Soeharto en vanwege diens betrokkenheid bij schandelen.

Andere kanshebbers zijn Wahids voormalige veiligheidsministers generaal Susilo Bambang Yudhoyono -een vertrouweling van Megawati, die door Wahid is ontslagen wegens zijn verzet tegen een eventuele noodtoestand- en Agum Gumelar.

Megawati, die gisteren een stoet politici, generaals en andere hoogwaardigheidsbekleders op bezoek kreeg, heeft zich geheel conform haar normale stijl niet uitgesproken over de kandidaten. De president kreeg gisteren opnieuw veel steun, onder anderen van VN-chef Kofi Annan en van Asean. De Associatie van Zuidoost-Aziatische landen, op minis terieel niveau bijeen in Vietnam, toonde zich opgelucht dat de machtswisseling geweldloos is verlopen. Ook gisteren bleef het rustig in Indonesië.

De Indonesische kranten riepen Megawati op Wahid met respect te behandelen, en hem alle tijd te geven het presidentiële complex te verlaten. Volgens zijn adviseurs heeft Wahid zich inmiddels neergelegd bij zijn afzetting, ook al blijft hij volhouden dat die illegaal was. Zijn familie is de koffers aan het pakken. ,,We maken ons op voor een terugkeer naar de residentie van de familie in Ciganjur, maar we weten nog niet wanneer'', aldus Wahids dochter Inaya Wulandari.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden