'Machtige' ambtenaren moeten beter gecontroleerd worden

De Muzentoren in Den Haag, waar het ministerie van Justitie is gehuisvest. Beeld
De Muzentoren in Den Haag, waar het ministerie van Justitie is gehuisvest.

Ambtenaren zouden veel beter gecontroleerd moeten worden. De eigenlijke politieke macht ligt niet bij ministers en Tweede Kamerleden, maar bij de ambtenaren, maar de controle op hun doen en laten is veel te klein. Dat betoogde hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Jit Peters van de Universiteit van Amsterdam (UvA) vrijdag in zijn afscheidscollege.

,,De drie machten, de wetgevende, uitvoerende en de rechterlijke macht, hebben hun eigen controlemechanismes. Maar de ambtelijke macht bestaat officieel niet en wordt dus ook niet gecontroleerd'', aldus Peters vrijdag.

Peters vindt dat er te veel beslissingen worden genomen in de beslotenheid van achterkamertjes. Hij betoogde ook dat ministers en Kamerleden vaak helemaal niet weten waar hun ambtenaren mee bezig zijn. Zo zouden ambtenaren naar allerlei overleggen gaan met andere ambtenaren in Brussel, daar allerlei belangrijke onderwerpen bespreken en daar vervolgens aan niemand over rapporteren.

Ook zouden ambtenaren het echte werk doen bij het tot stand komen van beleid en wetgeving. Ministers zouden er pas aan te pas komen als er handtekeningen worden gezet en het glas wordt geheven. Als ministers in dat stadium met nieuwe ideeën komen, ervaren ambtenaren dat als 'zeer verstorend', aldus Peters.

Volgens Peters is het vaker zo dat ministers zich aanpassen aan de politieke agenda van ambtenaren dan andersom. Dat vindt hij kwalijk. Peters heeft zelf ook als ambtenaar gewerkt bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksaangelegenheden en van VROM. (ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden