Machteloos gepraat over een dode grensrechter

Voetballers van Nieuw Sloten molesteren een grensrechter. Dagenlang praat de tv erover, en hoe verder de week vordert, hoe meer het probleem uitdijt. Op zaterdag is het inmiddels zo ver dat iedereen zich schuldig moet voelen. "We spelen allemaal een rol", concludeert Ghislaine Plag in 'Debat op 2' (NCRV/KRO). En ze was nog wel zo to the point begonnen: wat is de verantwoordelijkheid van de ouders? Maar al snel verzandt het debat in vaagspraak: "We moeten natuurlijke ontmoetingsplaatsen creëren waar we dingen kunnen benoemen."

Steeds meer vragen, steeds minder antwoorden. In praatshows verschijnen deskundigen die al pratende concluderen dat er meer gepraat moet worden. Twan Huys ('Nieuwsuur') wordt er gek van. "Ik ga u nu toch echt onderbreken", zegt hij streng tegen KNVB-directeur Anton Binnenmars. "Wat heeft u gedaan met die drie eerdere meldingen over de puinhoop bij Nieuw Sloten?" Waarna Binnenmars weer vervalt in machteloos KNVB-jargon. "Het gaat erom dat we met z'n allen zeggen: dit willen we niet meer. Met z'n allen ervoor gaan staan en met elkaar de verantwoordelijkheid pakken."

In 'DWDD' brengt hij Matthijs van Nieuwkerk tot wanhoop. "We moeten hier goed bij stilstaan. Denk na, neem je verantwoordelijkheid", spreekt Binnenmars. "Zijn dit niet heel erg open deuren?", vraagt Van Nieuwkerk. Radeloos kijkt de presentator naar scheidsrechter Yeb-Jan Joustra. Die zet nóg een deurtje open: "Er moet meer dialoog komen, met gemeenten, clubs en de KNVB." In 'P & W' drijft KNVB'er Bernard Fransen ('help ons') zijn gastheren tot vertwijfeling: "Als je aan iedereen hulp vraagt, vraag je het eigenlijk aan niemand", vindt Witteman. "De KNVB is toch verantwoordelijk?" Fransen: "Ja, maar wij hebben niet de hele wereld aan een touwtje."

Het is 5 december, en Wilders verstuurt z'n tweet dat voetbalgeweld een Marokkanenkwestie is. De tragedie kan nu nóg verder worden verbreed. Hup, daar zit al een Marokkaan aan tafel bij 'P & W': journalist Abdeljalil Kaddour. Pauw: "Marokkanen zijn oververtegenwoordigd in geweldsdelicten?" Kaddour: "Da's helemaal niet waar." Pauw: "Nou, dat blijkt anders wel uit de CBS-cijfers." Kaddour: "Kan ik niet bevestigen." Hoogleraar Micha de Winter tilt het gesprek naar een kosmologisch niveau: "Door de evolutie is ieder mens in staat tot geweld, maar ook tot empathie." Eerbiedig staren de anderen hem aan.

Een Hilversumse worsteling met het kwaad, waarbij de verdachten steeds meer uit beeld raken en het een onontwarbare kluwen wordt van 'wij allen samen met elkaar'. Pauw stelt niettemin verstandige vragen: "Waarom heeft niemand de politie gebeld tijdens die vechtpartij? Die jongens konden gewoon wat drinken en naar huis." En krijgt nietszeggende antwoorden: "Verbijsterend hoeveel mensen toekeken en niets deden", zegt minister Schippers. Tja, verzucht ze, na een week discussiëren: hoe lossen we dit op? Zelf denkt ze aan een topberaad van vier ministeries, burgemeesters, sportwethouders, de KNVB, NOC*NSF en de politie. "Is het niet een opvoedingsprobleem?", probeert criminoloog Hans Werdmölder. "We zien dit toch al jaren aankomen? We hebben veel te lang weggekeken." En dan wordt het even stil in de huiskamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden