Review

Macht en dood een soort twee-eenheid in het oude Rome

18.50 uur, Nederland 2

Macht en de dood zijn onlosmakelijk verbonden met de opkomst en ondergang van het Romeinse rijk. De dood was een dagelijkse realiteit tijdens acht eeuwen van oorlogen, overwinningen en nederlagen. Maar wat vonden de Romeinen van de dood en hoe herdachten zij hun doden?

Tweeduizend jaar geleden, tijdens de heerschappij van keizer Augustus, was Rome al een metropool met anderhalf miljoen inwoners. Tenminste vierhonderd jaar lang regeerden de Romeinen zonder echte rivalen over een imperium dat zich uitstrekte van Portugal tot Mesopotamië, van Engeland tot Egypte. Het was een rijk dat onsterfelijk leek. En toch leefden de Romeinen dagelijks met de dood, juist om dit rijk in stand te houden. In eeuwen van oorlog wisselden triomf en nederlaag elkaar af en de dood was een constante dreiging.

Wat betekende de dood voor de Romeinen? De documentaire ’Macht en dood in het Oude Rome’ vormt een zoektocht naar antwoorden op deze vraag, waarbij wetenschappers van internationale faam - zoals Peter Brown van de Amerikaanse Princeton University – de kijker bij de hand nemen. Ook worden klassieke kennisbronnen aangeboord. Belangrijke monumenten als het Pantheon en het Mausoleum van Augustus worden voor het eerst vanuit een nieuwe invalshoek geduid, met behulp van driedimensionale computertekeningen en aan de hand van verrassende archeologische ontdekkingen. Beroemde archeologische ontdekkingplaatsen - die gewoonlijk gesloten blijven voor het grote publiek vanwege hun kwetsbaarheid - worden in deze documentaire toegankelijk gemaakt voor het kijkerspubliek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden