'Machinegeweer voor wijkagent? Liever niet'

Is het met het oog op terroristische dreiging nodig om Nederlandse politieagenten zwaarder te bewapenen, zoals politievakbond ACP wil? Minister Opstelten (veiligheid en justitie) overweegt de wens van de vakbonden te honoreren. Militair historicus Christ Klep vraagt zich af of dat een verstandig besluit zou zijn.

Een agent met een pistool staat toch niet sterk tegenover een terrorist met een kogelwerend vest en een machinegeweer?

"Een agent kan met een pistool wel iets uitrichten, maar alleen als hij het hoofd of de onbeschermde delen van de romp weet te raken. Zodra je botten en pezen raakt, is iemand toch wel vrij snel uitgeschakeld, hoor. Maar het is inderdaad geen gelijke strijd."

Sommige agenten dragen toch wel zwaardere wapens?

"Met name arrestatieteams beschikken over automatische geweren. Ik schat dat op honderd tot honderdvijftig agenten. Zij komen in actie als zware criminelen moeten worden opgepakt."

De kans lijkt groter dat een 'gewone' wijkagent oog in oog met een terrorist komt te staan, zoals in Frankrijk. Wat vindt u van het idee om hen zwaarder te bewapenen?

"Dat lijkt me geen goed plan. In Amerikaanse steden, waar de politie zwaarbewapend is, bestaat tot de helft van de slachtoffers bij vuurgevechten uit onschuldige passanten. In 2012 raakte de politie in New York bij een vuurgevecht meer dan tien omstanders om één man neer te schieten. Kogels uit zo'n aanvalsgeweer zijn tot vier-, vijfhonderd meter nog dodelijk. Zelfs bakstenen muren vormen soms geen belemmering."

Agenten kunnen toch getraind worden om niet maar in het wilde weg te schieten?

"Heeft u het filmpje gezien van de bestorming van die supermarkt? Die werd uitgevoerd door een zwaar bewapende, goed getrainde politie-eenheid. De standaard opdracht is in dergelijke situaties: alleen gericht vuren met zo weinig mogelijk schoten. Maar toen agenten werden beschoten en er chaos ontstond, werd er tóch automatisch gevuurd. Er is ongelooflijk veel geschoten. Als speciaal opgeleide agenten het blijkbaar al lastig vinden, dan ben ik er niet voor om wijkagenten met machinegeweren uit te rusten."

Toch lijkt minister Opstelten welwillend te staan tegenover de wens van de vakbond.

"Ik zou verbaasd zijn als het ervan zou komen. Het zou echt een ommezwaai zijn. Al ruim honderd jaar zijn we hier in Nederland terughoudend in, omdat we een strikte scheiding hebben tussen de politie en het leger, ook qua geweldsgebruik. De politie staat letterlijk tussen de burgers. Wij zijn het land van de koopman en de dominee, niet van de wapens."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden