Machinebankwerker en bestuurder Jan Lanser (92) is overleden

Jan Lanser 1926-2019 Beeld ANP
Jan Lanser 1926-2019Beeld ANP

Jan Lanser, van 1969 tot 1978 voorzitter van de vakcentrale CNV, is zondag op 92-jarige leeftijd overleden. Lanser, geboren in Sliedrecht en machinebankwerker van beroep, begon zijn vakbondsloopbaan bij de Christelijke Metaalbewerkersbond.

Redactie

In 1967 werd hij CNV-bestuurder, in 1969 voorzitter. Roerige tijden volgden. De toenmalige bonden NVV, NKV en CNV praatten over samenwerking. De leiding van het CNV wilde dat wel, maar geen federatie en trok zich daarom in 1974 terug uit de gesprekken. NVV en het katholieke NKV vormden in 1977 de FNV. Enkele katholieke bonden kozen voor het CNV. Lanser leidde die vakcentrale tot de zomer van 1978 en zat daarna in de Provinciale Staten van Utrecht, eerst voor de ARP, daarna voor het CDA, waarin de ARP in 1980 was opgegaan.

Hij had daarnaast veel andere functies, onder meer commissariaten bij sleepbedrijf Smit Internationale, bouwer Bredero, Meneba (meel), verzekeraar Nationale Nederlanden, bierbrouwer Grolsch en de Nederlandse Middenstandsbank. Die opeenstapeling leverde Lanser kritiek op vanuit vakbondskringen, vooral de FNV. Volgens Lanser zelf was het vanuit de christelijk sociale filosofie heel goed mogelijk bedrijven bij te staan en, zo zei hij tegen Het Vrije Volk, de verhoudingen in ondernemingen ‘in christelijk sociale zin te beïnvloeden’.

Lanser was verder voorzitter van de raad van toezicht van het ziekenhuis van de Vrije Universiteit en voorzitter van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Vanwege zijn functie bij het CNV werd hij bestuurdslid van de Stichting tot bevordering van de Christelijke Pers, die waakt over de identiteit van Trouw. Dertien jaar, tot 1997, was hij daar voorzitter van. Het was zijn laatste officiële functie. trouw

Lees ook:

Voorzitter christelijke pers neemt afscheid

Jan Lanser maakte een half mensenleven deel uit van het bestuur van de Stichting ter bevordering van de Christelijke Pers. Hij was dertien jaar voorzitter van de stichting en nam gisteren afscheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden