Machine Koog Zaandijk hapert

Fred Troost

groningen – Het 27-24 verlies was een fikse streep door de rekening van de kampioen en koploper. Op het punt af te reizen naar Hongarije haperde de machine van KZ in de uitwedstrijd tegen Nic. Er is een betere voorbereiding op een Europa Cuptoernooi denkbaar.

„We proberen bewust naar een piekmoment toe te werken”, zegt KZ-coach Remco Bier. „Al zag je dat niet vandaag”, laat hij er nuchter op volgen. Niettemin maakt hij zich niet al te veel zorgen. De Nederlandse kampioen moet het toernooi in Boedapest komende week gewoon winnen, denkt hij, vindt heel KZ en weten alle Nederlandse korfballers.

Realistisch gezien is alleen het Belgische Scaldis een bedreiging voor de Nederlandse winstkansen. Dat gevaar hoopt Boer voldoende getackeld te hebben. „We zijn met de hele ploeg naar de wedstrijd van Scaldis tegen Boeckenberg geweest.” Twee jaar geleden won KZ de Europa Cupfinale van Boeckenberg. „En vandaag is er een analist van ons naar Antwerpen. We hebben genoeg video-informatie. Dat moet voldoende zijn.”

Dinsdag vertrekken de Kogers naar Hongarije; zaterdag is de dag waarop het moet gebeuren. „Ik verwacht dat we de Europa Cup winnen”, stelt aanvoerder Tim Bakker onomwonden. „We hebben Scaldis gezien en weten dat we in het spel beter zijn. Bovendien zijn we fysiek sterker. Wat wil je? We spelen in de sterkste competitie ter wereld.”

In die competitie was KZ vorig jaar de beste, maar of dat dit jaar weer lukt, is nog lang niet zeker. Gisteren in Groningen kreeg KZ tegen het slimme en trefzekere Nic. geen poot aan de grond. De nummer één moest het afleggen tegen nummer acht. „Vorig jaar was ons beste seizoen”, geeft Bakker toe. Hij heeft de opgang van de club van het begin aan meegemaakt. „We waren helemaal top, staken met kop en schouders boven de rest uit. We zijn nog steeds top, maar niet meer onverslaanbaar.”

Hij geeft als oorzaak de veranderingen die plaatsvonden: een nieuwe coach kwam, de aanvoerder (Chris Kaper) ging. „We hebben altijd vooropgelopen in trainingsaanpak. We gingen psychologie niet uit de weg. We trainden het meest van alle ploegen. Andere clubs doen dat nu ook.”

De wet van de remmende voorsprong eist blijvende innovatie, weet hij. Boer, als nieuweling bij de ploeg, beaamt de woorden van zijn aanvoerder. „Ik heb te maken met eerdere resultaten en daarop gebaseerde verwachtingen. Ik ben echt niet begonnen met ineens alles anders te doen. Maar je moet wel blijven vernieuwen. De invulling van de krachttraining is veranderd. En ik probeer qua tactiek te innoveren. Vorig seizoen speelde KZ in een ander systeem, meer gericht op de inzet van een spits. Ik wil dat we meer roulerend spelen, meer variatie in de aanvalsopbouw te brengen.”

Bakker: „Ik was vorig jaar zo’n spits. Nu moet ik het vak meer aansturen. Ik speel met een nieuwe jongen in het vak. Het zijn kleinigheden, maar het is wel anders.”

Vorige week liet Boer weten aan het eind van het seizoen alweer te vertrekken. „Het is een persoonlijke beslissing gebaseerd op persoonlijke omstandigheden”, zegt de Nijmegenaar. „Er wordt te veel inzet van me gevraagd. Jammer; ik zou graag bij KZ betrokken blijven. In een andere rol is dat misschien mogelijk. Die optie heb ik open gelaten.”

Het verlies van gisteren zal hem en zijn team niet in de problemen brengen. „De topvier halen we wel, en dus de play-offs”, zegt Bakker zorgeloos. „Fortuna en wij worden één en twee”, voorspelt Boer.

Maar eerst wacht de strijd om de Europa Cup. Wat zou een analyseteam van de Belgen gisteren in Groningen hebben kunnen leren? Boer: „Vandaag waren we verdedigend kwetsbaar over de vrouwen, maar die Belgen hebben geen Rianne Echten en Nic. wel. Voor Scaldis zou de belangrijkste les kunnen zijn: KZ is te pakken. We zijn niet onverslaanbaar.”

Hij concludeert het op een toon of hij het zelf nauwelijks kan geloven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden