Macedonië wil geld van Navo

Macedonië wil alleen maar nieuwe Navo-troepen op zijn grondgebied accepteren als de alliantie daarvoor een financiële compensatie betaalt. Dit heeft minister Kljusev van defensie gisteren laten weten.

,,De noodzakelijke economische mechanismes moeten van toepassing zijn, en financiële afspraken moeten worden gemaakt voor het stationeren van nieuwe troepen'', aldus Kljusev. De Navo, die al 16 000 man in Macedonië heeft, wil nog eens 14 000 militairen in de Balkanrepubliek stationeren. Ze maken officieel onderdeel uit van een strijdmacht die de Navo naar Kosovo wil sturen zodra daarover een akkoord is bereikt met Joegoslavië. Macedonië wil niet dat zijn grondgebied wordt gebruikt als uitvalsbasis voor een grondoorlog in Kosovo. De Navo voerde gisteren de aanvallen op Joegoslavië weer op tot een nieuw recordaantal. Belgrado en grote delen van Servië kwamen daardoor zonder elektriciteit te zitten. Volgens de Navo is dat nodig om de telefoons en computers van het Joegoslavische leger plat te leggen.

Volgens het Rode Kruis ontwikkelt zich in Servië een humanitaire tragedie. Vier miljoen van de ruim tien miljoen inwoners leven nu onder de armoedegrens, stelt de hulporganisatie. Een half miljoen mensen is door de bombardementen zijn baan kwijtgeraakt. Tienduizenden kinderen, die dagelijks urenlang in bunkers leven, zijn zwaar getraumatiseerd. Ruim 600 000 mensen zijn dakloos geworden en 1,2 miljoen inwoners zijn ontheemd uit angst voor de bommen en door de verwoestingen. Het grootste probleem is het drinkwater. Door gebrek aan elektriciteit functioneren de waterpompen niet meer.

Binnen enkele dagen beginnen volgens Amerikaanse hulporganisaties droppings boven Kosovo. Die moeten de naar schatting 600 000 rondzwervende Albanezen van voedsel voorzien. Belgrado zou zich niet verzetten tegen de droppings, aldus de organisatie.

Het leger van Albanië hield gisteren een grootscheepse militaire oefening vlak bij de grens met Kosovo. Bij de manoeuvres werd met scherp geschoten. Er waren 1 200 leden van de grondtroepen, tanks en houwitsers bij betrokken. Het scenario van de oefening was de verdediging van Kükes en omgeving tegen een hypothetische aanval door Servische troepen. Sommigen waarnemers vrezen dat de oefening door Servië als provocatie zou kunnen worden beschouwd. In het gebied bevinden zich meer dan 100 000 vluchtelingen.

Overigens zijn Joegoslavische troepen woensdag Bosnisch grondgebied binnengedrongen en hebben daar zes militairen van de door de Navo geleide stabilisatiemacht Sfor korte tijd ontvoerd. Dat heeft de Navo gisteren bekendgemaakt. De militairen werden naar Joegoslavisch grondgebied meegenomen en daar ondervraagd. Na acht uur kwamen ze ongedeerd vrij. De grensschending vond plaats bij Rudo langs de Servische grens, 70 kilometer ten oosten van Sarajevo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden