Macedonië krijgt nog geen geld

SKOPJE - De Europese Unie heeft de donorconferentie voor Macedonië, die op 15 oktober zou worden gehouden, uitgesteld uit onvrede over het stagnerende vredesproces.

Europees Commissaris Chris Patten toonde zich zeer ontevreden over vooral de Slavische Macedoniërs. Die zouden zich niet houden aan afspraken dat de positie van de Albanese minderheid wordt verbeterd. ,,Ik kan in de huidige situatie geen donor aan tafel krijgen die een cheque wil uitschrijven ter ondersteuning van een politiek akkoord dat nog altijd niet is uitgevoerd'', zei hij.

Half augustus werd in het zogenaamde Akkoord van Ohrid afgesproken dat de Albanese rebellen hun wapens zouden inleveren, in ruil voor maatregelen om de positie van de Albanezen te verbeteren. De Albanezen hebben inmiddels ongeveer 3300 wapens ingeleverd, zoals met de Navo was afgesproken. De 4500 Navo-militairen, die onder de naam Noodzakelijke Oogst toezagen op het inleveren van het wapentuig, zijn inmiddels merendeels weer teruggekeerd naar eigen land. De grondwetswijzigingen die nodig zijn voor verbetering van de positie van de Albanezen, zijn echter nog niet definitief goedgekeurd in het Macedonische parlement.

De OVSE, de organisatie voor veiligheid en samenwerking in Europa, stuurt voorlopig ook niet de waarnemers die in het vredesplan van half augustus waren voorzien. ,,De huidige situatie laat dat niet toe'', aldus een OVSE-woordvoerder. De OVSE verwijt de regering in Skopje haar afspraken te schenden. Die verklaarde eerder deze week van plan te zijn weer politie te sturen naar gebieden die door Albanese rebellen worden gecontroleerd. Later kwam ze daar echter weer op terug.

Op de politieactie was aangedrongen door Slavische hardliners,

die vinden dat het regeringsgezag in het hele land moet worden hersteld opdat duizenden gevluchte Macedoniërs naar hun huizen terug kunnen keren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden