Macedonië en Griekenland slaan handen ineen

SKOPJE (AP) - Griekenland en Macedonië hebben ondanks koele betrekkingen besloten de handen ineen te slaan om te voorkomen dat de anarchie in Albanië overslaat naar de buurlanden.

De Griekse minister van buitenlandse zaken Theodoros Pangalos, die gisteren voor een onverwacht bezoek in Macedonië arriveerde, zei dat de beide landen “willen samenwerken om de vrede en de stabiliteit in de regio veilig te stellen en te voorkomen dat de crisis die in Albanië is uitgebroken grensoverschrijdend wordt”.

Pangalos zei dat was afgesproken dat de ministeries van binnenlandse zaken en defensie van beide landen nauw gaan samenwerken. Pangalos had gisteren ontmoetingen met verscheidene Macedonische functionarissen, onder wie president Kiro Gligorov. Het is de eerste keer dat een Griekse regeringsvertegenwoordiger een officieel bezoek brengt aan de voormalige Joegoslavische republiek sinds die in 1992 onafhankelijk werd. Pangalos zou later ook in Servië besprekingen voeren over de crisis in Albanië. Zowel in Macedonië als in Servië woont een grote etnisch Albanese minderheid.

Tot dusverre hebben Macedonië en Griekenland op niet al te beste voet gestaan. Griekenland verweet de ex-Joegoslavische republiek territoriale ambities te hebben in de richting van het Griekse Macedonië en deze ambities duidelijk uit te dragen door zichzelf Macedonië te noemen. Griekenland pleegt de republiek dan ook “de republiek Skopje” te noemen. Griekenland ging zelfs zover om een handelsembargo tegen Macedonië in te stellen. Onder druk van de internationale gemeenschap werd de angel uit het conflict gehaald met de ondertekening van een overeenkomst in 1995, maar volledig genormaliseerde betrekkingen bleven uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden