Macbeth, Blood on the dance floor

jongerentheater

De Toneelmakerij en ICKamsterdam ***

Macbeth beweegt zich in een lange zwarte rok en stevige laarzen als een gekooid dier over het speelvlak. De woordenstroom blijft steken in zijn keel en bij elke stap die hij zet snijden dansende schimmen hem vlug de pas af. Jeugdtheatergezelschap De Toneelmakerij en dansgezelschap ICKamsterdam werken voor het eerst samen in een gedurfd experiment. Hun co-productie 'Macbeth, Blood on the dance floor' is een spannende mengvorm van moderne dans en Shakespeareaans teksttoneel.

Het eerste deel van de voorstelling komt een beetje moeizaam op gang. De hypnotiserende cadans waarin de grauw geklede dansers en acteurs zich over het slagveld bewegen duurt lang en de onheilspellende muziek dreunt door de speakers. De teksten zijn niet goed verstaanbaar en het is verwarrend wie welk personage is. Lady Macbeth (Tine Cartuyvels), die in een onderjurkje naar voren rent en van haar man eist dat hij de koning vermoordt, komt uit de lucht vallen en haar spel is over de top. Maar nadat Macbeth (Majd Mardo) een beetje sullig de opdracht van zijn bloeddorstige vrouw heeft uitgevoerd, raakt de voorstelling in een stroomversnelling. Mardo groeit in zijn rol en laat overtuigend zien hoe deze jonge Macbeth uit angst voor wraak de ene na de andere moord pleegt en in een spiraal van geweld terechtkomt. Ook het spel van Cartuyvels krijgt diepgang en de waanzin van deze Lady Macbeth is aanstekelijk. Regisseur Liesbeth Coltof en choreografen Emio Greco en Pieter C. Scholten vullen elkaar verrassend goed aan. Het bewegingsidioom van de dansers is expressief en lijkt soms recht uit hun ziel te komen. Ze omsingelen Macbeth als een groep geesten, versperren hem de weg of wringen zich vertwijfeld in vreemde bochten. Soms is de choreografie zo veelzeggend dat de dans de tekst eigenlijk overbodig maakt. Op andere momenten versterken dans, tekst en muziek elkaar zó wonderschoon dat het je in vervoering brengt.

In de loop van de voorstelling druipt het bloed langs de wanden naar beneden en de jonge mannen die verteerd door ambitie de macht grijpen, geven een tijdloos beeld van oorlogen die geen einde kennen. Als acteurs en dansers tijdens de tournee nog steviger op elkaar ingespeeld raken, kan 'Macbeth, blood on the dance floor' uitgroeien tot een van de hoogtepunten van het jeugdtheaterseizoen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden