Mabel Wisse Smit en de grote blaffers

Een zekere meneer De Vries is helemaal naar Chili afgereisd om een louche figuur te ontmoeten. Rijdend te paard en als cowboys met grote 'blaffers' voeren ze een slecht toneelstukje op dat bedoeld is om Mabel onderuit te halen.

Waarom beschermen we niet beter de privacy van de jongere generatie? Ze delen een grote betrokkenheid bij wat er in de wereld gebeurt, zoals ook uit de levensloop van Mabel blijkt (War Child onder andere). Ze verdienen daarin onze bemoediging, ondersteuning en respect.

Maar nee, het circus gaat door. 'Het huwelijk moet maar worden afgelast', 'Beatrix staat onder grote druk', 'Schandalig toch dat zij wel die grafkelder in mocht'. Ja, zullen we het over dat laatste nog even hebben? Voor de derde keer je vader begraven, je biologische vader, je stiefvader en dan nog je aanstaande schoonvader. En dan krijg je dit er ook nog eens allemaal overheen. Wel eens nagedacht over wat er gebeurt in de harten en hoofden van jonge mensen?

Ik ben dus boos. Op alles wat zich nu afspeelt en op de mensen die daar ter wille van de kijk- en leescijfers een steentje aan bijdragen. En de achtergebleven moeders van Mabel en Friso wens ik heel veel goeds en sterkte om met liefde en wijsheid achter deze jonge mensen te blijven staan.

Laren Ali Jelsma-Rippen

Niet volmaakt

Weer een affaire, en helaas weer breed uitgesponnen. Laat die mensen toch. Er zijn geen mensen die volmaakt zijn en het hoeft ook niet zo te lijken.

Schaf ook om die reden het koningshuis af.

Ellecom Joop Zijlstra

De troon

Om meer dan één reden is het beter dat Friso zijn aanspraak op de troon prijsgeeft, temeer omdat hij eerder niet de indruk heeft gegeven daarop gesteld te zijn. Weliswaar wordt daardoor het streven van Mabel naar aanzien en invloed (of macht zoals het rondzingt) doorkruist, maar de liefde overwint ook dat wel. Daardoor zal tevens kunnen worden voorkomen dat de gevoelens van trouw en aanhankelijkheid voor het vorstenhuis, die velen nog steeds koesteren, worden geprovoceerd.

Zevenbergen P.J.G.A. Ego

Liever prijzen

Het is stuitend om te zien hoe snel Nederland (inclusief vertegenwoordigers in de Tweede Kamer) oordeelt zonder de feiten te kennen. Beweringen op tv verkondigd door pseudo-journalisten als Peter de Vries worden zonder meer voor waar aangenomen (68 procent van de Nederlanders denkt dat ze liegt over haar verleden). Laten we Mabel Wisse Smit liever prijzen voor het vele werk dat ze heeft gedaan voor de mensenrechten.

Groningen G.J. Kruidhof

Balkenende en Mabel

Premier Balkenende heeft uitspraken gedaan in de Kamer die niet stroken met de 'feiten' rond Mabel Wisse Smit die nu boven tafel komen. Belangrijk hierbij is de recente verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst dat er een onderzoek is verricht naar Mabel door de AIVD.

Wat is er aan de hand? Tijdens het Margarita-debat op 12 maart in de Tweede Kamer vroegen Mat Herben en Femke Halsema in een motie om een overzicht van alle personen die op aandringen van het kabinet der koningin onderzocht zijn geweest (door de AIVD of BVD).

Balkenende antwoordde direct dat behalve Edwin de Roy van Zuydewijn niemand anders dan het eigen personeel van de koninklijke familie ooit onderzocht is geweest 'op last van het kabinet der koningin'. Ook op een verbaasde vraag van Thom de Graaf (destijds nog kamerlid) antwoordde de premier dat nog nooit andere personen in de directe nabijheid van de koninklijke familie, vanwege het staatshoofd onderzocht zijn geweest. Raar, stelde De Graaf, want hoe weet de AIVD anders dat die een onderzoek moet beginnen als er niet namens de koningin een signaal is afgegeven dat iemand wel zeer persoonlijke banden onderhoudt met de familie? De premier antwoordde kortweg dat de AIVD ook gealarmeerd kan worden bijvoorbeeld door het vanwege de regering (dus niet in persoonlijke opdracht van de koningin) indienen van een goedkeuringswet voor een huwelijk. En daarmee leek de kous af.

Hier klopt iets niet. Mabel is wél onderzocht geweest. Gezien het feit dat Mabel de familie heeft vergezeld bij het persoonlijke afscheid van prins Claus lijkt de conclusie voor de hand te liggen dat dat onderzoek moet hebben plaatsgevonden voor het overlijden van de prins, dus voor het kamerdebat. Als dat onderzoek dan blijkbaar niet vanwege de koningin is geëntameerd, dan moet de AIVD op een andere manier hebben geweten dat Mabel hechte relaties met de familie onderhield. Maar hoe dan?

Een en ander leidt tot de conclusie dat ofwel de minister-president destijds in de Kamer niet helemaal de waarheid heeft verteld of dat de RVD onzin heeft verkondigd. In beide gevallen is de premier verantwoording verschuldigd aan de Kamer.

Leiden Aldo Schuurman advocaat te Rotterdam

Zet 'm op, Mabel

Schuldig ben je pas na bewijs en veroordeling. De volgorde is zoek, je bent al veroordeeld. Dat komt omdat deze samenleving liever luistert naar de persoonlijke vriend van de ontvoerder van F. Heineken dan naar z'n gezonde verstand. Wat kunnen we toch ver zakken met z'n allen, kwaliteitskranten incluis.

Hardegarijp Hans Landskroon

Ons belastinggeld

Om de haverklap gaat het over 'de belastingbetaler' en 'ons belastinggeld'. Maar wie worden er nu door 'ons' betaald?

Volgens de Grondwet en de Wet Financieel Statuut Koninklijk Huis 1972/1980 hebben slechts recht op een uitkering van de Staat: de Koning, de vorige Koning en de toekomstige Koning en hun echtgenoten. Dit betekent dat nu een uitkering hebben: HM de koningin, ZKH de prins van Oranje, HKH prinses Juliana der Nederlanden, alsmede HKH prinses Máxima der Nederlanden en ZKH prins Bernhard der Nederlanden. Geen enkel ander lid van de koninklijke familie ontvangt een uitkering, óók prinses Margriet of prins Johan Friso niet. Vandaar dus zijn baan bij Goldman Sachs. Het werkt wel zo verhelderend om éérst de feiten te kennen.

Ben Michon via de site

Beuzelarijen

In de kwestie Margarita liet Koninging Beatrix stiekem onderzoek doen door de geheime dienst, zonder dat de ministers dat wisten. In de kwestie Mabel maakte ze op tv de verloving bekend, terwijl de geheime dienst de AIVD nog lang niet klaar was met zijn onderzoek. De rode lijn in beide zaken is dat Hare Majesteit zich niet veel wenst aan te trekken van staatsrechtelijke beuzelarijen.

Amsterdam Eric Kollen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden