Maatstaf, 39ste jrg. nr. 11/12, 1991, dubbelnr. ...

Maatstaf, 39ste jrg. nr. 11/12, 1991, dubbelnr. 36,90, Abonnement 12 nrs. 88 " postbus 1050, 1000 BB Amsterdam. Mens & Melodie, jrg 47, januari 1992, Uitgave Wegener Tijl, abonnement 59,50; informatie tel. 020518 28 28.

August Willemsen haalt herinneringen op aan enkele reizen naar Frankrijk en Spanje, in de jaren vijftig. Hij verwerkt er dagboeknotities in. Door zijn gevoel voor details en zijn behoefte aan eerlijkheid roept het verhaal, dat eigenlijk het verhaal van een onbegonnen liefde is, de werkelijkheid van destijds royaal op.

Ook een dagboekachtige tekst is die van Anneke Brassinga. Zij verbleef enige tijd op een kasteel in Schotland, waar ze samen met een paar andere schrijvers de hele dag mocht schrijven. Natuurlijk deden ze ook wel eens iets anders, zoals wandelen, en hoe dan ook vindt er veel in het hoofd plaats. Een collage van brieven aan haar geliefde in Nederland, waarin ettelijke gedichten staan die ze schreef, vormt de 'Brieven uit Schotland'.

Dirkje Kuik zorgde voor het prachtige portfolio 'De kleine trommelaar'. Een In Memoriamverhaal over Johnny van Doorn draagt Henk Romijn Meijer bij. Het doet verslag van het laatste optreden van Van Doorn dat Meijer bijwoonde, niet lang voor zijn dood. Verder nog proza van onder anderen Koos van Zomeren, Geerten Meijsing en van (de dichter) Paul Gellings.

De poezie in dit nummer is erg aantrekkelijk: Neeltje Maria Min, Ed Leeflang, Erik Spinoy, Anna Enquist, Rob Schouten, Eva Gerlach, onder meer.

BEKIJK EERST de foto's die Mens & Melodie van januari afdrukt bij een interview van hoofdredacteur Peter Peters met de pianist Ronald Brautigam. Die zijn van Marco Borggreve; op bewonderswaardige wijze weet hij musici in kernmomenten te treffen. Met zijn portretten van Brautigam heeft hij mijn bewondering nog wat aangewakkerd. Gestolde concentratie spreekt er uit. De zachte, toch vastberaden gezichtuitdrukking onder een schuin opgehangen tekening van Beethoven met norse, gehakte gelaatstrekken is als voorplaat een ogentrekker. Zeer mooi is de pagina-grote Brautigam met wapperend haar in herfstbos. 'In Sturm und Regen bin ich gekommen' hoor ik Schumann zingen. Op een binnenpagina een variant op Brautigam en Beethoven op te klein formaat.

Zo'n blad noodt tot bladeren: een vriendenkiek uit 1912 met Richard Strauss en Hugo von Hofmannsthal begeleidt een verhaal over libretto en vertelling 'Die Frau ohne Schatten', waarmee de lezer gedegen informatie krijgt bij de eerste scenische opvoering in Nederland eind deze maand van de opera van Richard Strauss. Jacques van Nieuwstadt vervolgt een serie over de filosofische achtergrond van de muziek van Charles Ives (vooruitblikkende nostalgie). De schets van Verdi, door Jacqueline Oskamp getypeerd als een existentialist avant la lettre, maakt alvast een paar gedachten los voor het Verdi-eeuwfeest in 2001.

Mens & Melodie begint in dit nummer een serie over 'Het Vak'; de eerste is de muziekkopiist. De computer dringt echter op. "Maar zeg nou zelf" , zegt Lavermans, "zo'n computerpartituur ziet er toch niet mooi uit. Het is veel te stijfjes, Nee hoor, daar ga ik niet meer aan. Dan ga ik liever waterverven." Een mens met melodie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden