Maatschapsvoorzitter Ploum Lodder Princen legt functie tijdelijk neer

Het kantoor van Ploum Lodder Princen. Beeld anp
Het kantoor van Ploum Lodder Princen.Beeld anp

Het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen wil dat toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) een onafhankelijk onderzoek gaat doen naar de betrokkenheid van het kantoor bij het opzetten van dubieuze constructies voor vermogende mensen uit Ecuador en Mexico. In afwachting van de resultaten van dat onderzoek legt notaris Stan Commissaris het voorzitterschap van PLP tijdelijk neer.

Vanmorgen berichtten Het Financieele Dagblad en Trouw over het Amsterdamse trustkantoor Infintax dat voor vermogende Ecuadorianen en Mexicanen constructies opzet om gelden in en uit die landen te laten stromen. PLP is geregeld betrokken bij het opstellen van de notariële aktes die daarvoor noodzakelijk zijn.

Van zeker twee transacties vraagt emeritus hoogleraar notarieel recht Martin Jan van Mourik zich af of PLP de aktes had mogen laten passeren. Hij spreekt van 'juridisch cowboygedrag' waarvan een notaris zich zou moeten onthouden. Zo is PLP betrokken bij de schijnverkoop van een kantoorpand in Ecuador, die een transactie van bijna twee miljoen euro vanuit het belastingparadijs Anguilla naar Ecuador moest verhullen.

Ook ging PLP volgens Van Mourik over de schreef bij het passeren van een akte voor de uitgifte van certificaten door een commanditaire vennootschap. Die was op het moment van de transactie niet ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. Volgens Van Mourik is hier sprake van een 'economisch delict'.

PLP, waaraan het FD en Trouw al bijna een maand geleden vragen stelden over deze transacties, zegt tegenover het blad Accountantweek, dat het 'met ontzetting' heeft kennis genomen van het artikel. 'Het kantoor herkent zich op geen enkele wijze in de beschuldigingen die in deze publiciteit naar voren komen', zegt PLP.

Omwille van haar goede naam en faam heeft PLP daarom vandaag besloten om toezichthouder BFT te vragen om een onafhankelijk onderzoek. Een woordvoerder van het BFT was onbereikbaar voor commentaar. 'Omwille van de zuiverheid', legt notaris Stan Commissaris zijn functie als hoogste bestuurder van PLP tijdelijk neer. Kantoorgenoot Rutger Ploum zal de functie van maatschapsvoorzitter tijdelijk op zich nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden