Maatschappelijke stage is zinvol onderwijs, politici mogen daar blij mee zijn

Pas sinds vorig jaar is de maatschappelijke stage verplicht in het voortgezet onderwijs. Nu dreigt die vorm van vrijwilligerswerk al weer te worden geschrapt, door toedoen van VVD en PvdA. Dat is zonde van alle inspanningen die er zijn gedaan om de stage tot een succes te maken. En dat is een gemiste kans voor de samenleving van de toekomst.

Het is al enige tijd geleden dat het landelijk scholierencomité, bij monde van voorzitter Sywert van der Linden, de stage afdeed als luxe. 'Laat ons eerst beter leren rekenen en schrijven', vond Van der Linden, thans trekker van de G500, die via onorthodoxe methoden invloed wil krijgen op de politiek.

Demissionair minister Marja van Bijsterveldt (CDA) heeft zich die boodschap van de leerlingen aangetrokken. Als staatssecretaris en als minister zette ze hoog in op het verbeteren van de prestaties in de kernvakken. Eerst deed ze dat samen met PvdA en ChristenUnie, later met VVD en PVV. Maar zij had óók een andere missie: de maatschappelijke stage. Die tot vast onderdeel maken van het lesprogramma, zag ze als belangrijkste opdracht.

En dat is gelukt, voor nog geen vijftig miljoen euro. Op het moment dat de stage verplicht werd, deed het overgrote deel van de scholen al mee. Makkelijk vonden ze het niet om voor al hun kinderen plekken te regelen, maar ze deden het wel. Dit schooljaar werken maar liefst 195.000 jongeren in de zorg, in de natuur, bij sportclubs en bij tal van andere organisaties die samen een onmisbaar onderdeel vormen van de samenleving.

En ze vinden het over het algemeen nog leuk ook - en leerzaam. Hun docenten zijn gemiddeld genomen eveneens positief over de buitenschoolse ervaringen van de kinderen. Ze zien leerlingen terug die hun sociale vaardigheden hebben verbeterd en die persoonlijk veel hebben opgestoken van hun contact met een buitenwereld die ze veelal niet kenden.

Is dat belangrijk genoeg om mee door te gaan? Ja, zeker als daar de cijfers bij worden betrokken van leerlingen die na hun stage doorgaan met het vrijwilligerswerk. Dat betreft een kleine twintig procent de stageleerlingen. Het Rode Kruis noemt de maatschappelijke stage dan ook een kweekvijver van de vrijwilliger van de toekomst.

Politieke partijen van links tot rechts verwachten van mensen dat zij zich meer inzetten voor anderen en voor de samenleving dan ze tot nog toe gewend zijn. De stages bereiden jongeren voor op die toekomst. Politici zouden blij moeten zijn met zulk zinvol onderwijs.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden