Maatschappelijke groepen azen op de onverdeelde centen

De onderhandelingen over de begroting worden gevoerd door vijf fracties in de Tweede Kamer, maar ook buiten Den Haag zijn er volop wensenlijstjes voor het half miljard dat nog niet is verdeeld. Drie voorbeelden:

Diesel en LPG
Tankhouders in de grensstreek vechten tegen de accijnsverhoging op diesel en LPG, die per 1 januari is ingevoerd. Het prijsverschil met België is daardoor nog groter geworden. In februari vroegen ze staatssecretaris van financien Eric Wiebes (VVD) om de evaluatie van de verhoging te vervroegen, maar het blijft mei. Het CDA steunt de boze pomphouders en heeft onder andere een meldpunt gehad.

Drinkwater
Drinkwaterbedrijf Vitens wil af van de belasting op drinkwater. Die is vorig jaar ingevoerd, en afgelopen herfst besloten de vijf partijen in het herstakkoord de belasting verder te verhogen, om de tegemoetkoming aan mensen met kinderen te kunnen betalen. Vitens noemt deze belasting 'een schijnmaatregel om het watergebruik terug te dringen, terwijl iedereen weet dat dit niet werkt'.

Zorg
Vakbond Abvakabo FNV vreest voor de banen van 100.000 medewerkers in de zorg. Ook is de bond bang dat door overheveling van de langdurige zorg naar gemeenten, ouderen, zieken en gehandicapten hun vertrouwde zorg verliezen. Minimaal moet er een jaar uitstel komen van de operatie. En in de wet moet worden vastgelegd dat geld bestemd voor zorg, daar ook aan besteed wordt.

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten zit op het vinkentouw. Ze wil compensatie voor de 300 miljoen die gemeenten tekort gaan komen voor thuiszorg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden