Maatschappelijk debatteren op de fiets

Ooit gehoord van de Plofsluis? Het is misschien wel het merkwaardigste bouwwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hij bestaat uit twee gigantische betonnen bakken gevuld met puin die hangen boven het Amsterdam-Rijnkanaal nabij Nieuwegein. Bij nadering van de vijand konden die twee aan een stalen constructie opgehangen puinbakken in het kanaal worden geploft. Daarmee zou worden voorkomen dat het water waarmee het omringende land aan het onderlopen is in het kanaal zou stromen, waarmee de angel uit de verdedigingslinie is getrokken. De Plofsluis is nooit gebruikt, maar hangt nog steeds als een massief relikwie boven het kanaal - of liever gezegd: hing. Sinds 1982 is het kanaal iets omgelegd, het loopt nu net om de Plofsluis heen. Voor de veiligheid. Sloop van de sluis was technisch en financieel niet haalbaar.

Deze en andere bezienswaardigheden zijn te bewonderen op fietsroutes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Volgende week zaterdag worden er vijf speciaal georganiseerde tochten gereden in het gebied van dit oer-Hollandse verdedigingswerk. De fietsroutes worden georganiseerd in het kader van het maatschappelijk debat over de toekomst van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is gevraagd het maatschappelijk debat vorm te geven. In het gebied, dat over een strook van 85 kilometer lengte loopt van Muiden tot de Biesbosch, leidt de weg langs forten, sluizen, groepsschuilplaatsen, kringenwetwoningen en inundatievelden. In tijden van oorlog was het de bedoeling om grote delen onder water te zetten, te inunderen, om zo de vijand, die naar verwachting uit het oosten of zuiden zou komen, buiten de deur te houden. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de Waterlinie zijn militair-strategische waarde verloren en de vraag is nu hoe we in de toekomst om moeten gaan met dit gebied.

Deelnemers aan de fietstochten vullen een 'Opiniewijzer' in met vragen over de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als inspiratie voor het debat zijn vanuit verschillende invalshoeken vijf scenario's ontwikkeld. Op vijf regionale bijeenkomsten worden de resultaten van de vragenlijst en de scenario's bediscussieerd. Half december is het 'burgeradvies' gereed. Meer informatie over opzet en ontwikkeling van het debat is te vinden op de website www.hollandsewaterliniedebat.nl.

Op 20 oktober worden de volgende routes gereden:

* Naarden-Muiden-Weesp. Vertrek: Vesting Museum Naarden.

* Uitermeer-Nieuwersluis. Vertrek: Nieuwersluis (brug over de Vecht).

* Maarssen-Voordorp. Vertrek Werk bij Maarsseveen (hoek Maarsseveensche Vaart-Herenweg).

* Diefdijk-Linge. Vertrek: Stationsplein Culemborg.

* Woudrichem-Werkendam. Vertrek: Woudrichem (Loevestijnse Poort).

Alle tochten starten om 11 uur.

U kunt zich telefonisch aanmelden via 020-5217600 of door te mailen naar waterlinie@publiek-politiek.nl. De deelname is gratis.

Op andere dagen kunnen de routes op eigen gelegenheid worden gefietst. De routebeschrijvingen zijn te downloaden via de website www.hollandsewaterliniedebat.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden