’Maatregelen tegen nikab werken louter averechts’

Een nikab laat de ogen meestal onbedekt. (FOTO EVERT-JAN DANIELS, ANP)

Om nikabs en boerka’s te weren, worden harde maatregelen voorbereid. „Dat draagt niet bij tot integratie van moslima’s, maar sluit uit.”

Moslima’s die een nikab dragen worden daartoe doorgaans niet gedwongen door hun man of familie en zijn goed geïntegreerd. Hoogleraar Annelies Moors rekent in haar onderzoek ’Gezichtssluiers, draagsters en debatten’ af met de vele vooroordelen die heersen.

„Kamerleden hoor je steeds zeggen: we weten niet wie die vrouwen zijn. Maar ze weten blijkbaar wel dat het om achtergestelde, onderdrukte vrouwen gaat die geholpen moeten worden. Dit onderzoek laat zien dat dergelijke veronderstellingen aantoonbaar onjuist zijn”, zegt Moors. De antropologe en arabiste licht haar onderzoek vandaag toe tijdens de studiedag van de Vereniging voor de studie van het Midden-Oosten, in het Bushuis van de Universiteit van Amsterdam.

Burgemeester Cohen van Amsterdam wil vrouwen die solliciteren met een nikab een uitkering onthouden, minister Plasterk wil gesluierde moslima’s weren uit het onderwijs. Allemaal symboolpolitiek, zegt Moors. „Zulke maatregelen dragen niet bij tot de integratie, maar sluiten juist vrouwen uit.”

In Nederland zijn naar schatting 300 tot 400 moslima’s die een nikab dragen. Volgens het onderzoek van Moors bestaat die groep grotendeels uit bekeerlingen en in Nederland geboren of opgegroeide vrouwen van Marokkaanse afkomst. Die groep is dus Nederlands of spreekt in ieder geval de taal goed, en is geïntegreerd. Misschien, zegt Moors, zijn die moslima’s niet zo actief op de arbeidsmarkt als we zouden willen. „Zij kiezen voor hun geloof of gezin. Dat is eigen keuze. In gereformeerde kring is de arbeidsparticipatie van vrouwen ook niet zo hoog.”

Mochten er toch vrouwen zijn die tegen hun zin een gezichtssluier dragen, dan worden zij, volgens Moors, door de politieke plannen slechts harder getroffen. „Als ze van hun echtgenoten hun nikab moeten blijven dragen en straks nergens meer welkom zijn, worden ze nog afhankelijker. Dan gaat de voordeur dicht en zien we ze helemaal nooit meer.”

Als de politiek vrouwenonderdrukking wil tegengaan, moeten de pijlen daarop worden gericht. Dus bijvoorbeeld op de slachtoffers van huiselijk geweld en mensenhandel, stelt Moors. Volgens haar zien politici een te groot probleem, waar vervolgens ook nog eens de verkeerde oplossingen voor worden bedacht.

Ze beseft dat het politieke klimaat om ’hard aanpakken’ schreeuwt, dat het onderzoek zal worden afgeschilderd als ’weer zo’n veel te genuanceerd verhaal uit de multicultikerk’. „Maar je moet discussies niet door elkaar laten lopen. Nikab-draagsters zijn meestal goed geïntegreerd. Ik snap dat er mensen zijn die vinden dat de gezichtssluier niet in ons straatbeeld past. Maar ik zie ook wel eens Nederlanders met een uitstraling die ik niet prettig vind. Het gaat veel te ver om deze kleine groep als zondebok te beschouwen en zulke vergaande maatregelen te nemen.”

Toevoeging 04-12-09

Een kaart van Nederland met daarop aangegeven waar moskeeën zijn te vinden en of zij van een minaret zijn voorzien, is sinds kort te zien bij Trouw in de Buurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden