Maatregelen nodig tegen stalbranden

In Oirschot kwamen afgelopen week 10.000 varkens om. Tot twintig uur na de brand lagen er nog dieren te creperen. De hulpverleners deden niets. En het wachten is op de volgende brand. Terwijl er een wettelijke zorgplicht voor dieren is, ook om te garanderen dat zij veilig zijn tegen storm, water en vuur. Maar dat zijn ze niet. De cijfers zijn schrikbarend.

Waarom gaat het toch zo traag met de bescherming van dieren in stallen? Sinds 2014 bestaan er wettelijke brandveiligheidseisen. Eind 2011 is het 'Actieplan Stalbranden 2012-2016' gepresenteerd. Met acties om het aantal stalbranden en de dieren die daarbij omkomen aanzienlijk te verminderen. De bouwvoorschriften gelden alleen voor nieuwe stallen. Zouden we ook zo traag, gevoelloos en inadequaat handelen als het om mensen ging?

Er is sprake van contra-antropomorfisme. De mens ontkent dat dieren eigenschappen hebben die te vergelijken zijn met die van zichzelf. Dit maakt het dier tot een zaak als een auto of koelkast.

De stalbranden zijn misschien wel het dieptepunt in deze amorele benadering van het dier. Het maakt niets uit of er 10.000 auto's of varkens verbranden.

Binnen de Europese Unie is overeengekomen dat het dierenwelzijnsbeleid gebaseerd is op vijf vrijheden: dieren moeten vrij zijn van dorst, honger en ondervoeding, vrij ook van fysiek en fysiologisch ongerief, vrij van pijn, verwonding en ziektes, vrij om hun normale gedrag uit te oefenen, en vrij van angst en chronische stress. Vergelijkbaar met de grondrechten van mensen.

Dit betekent dat dieren - of ze nou gehouden worden voor productie of als gezelschap of in een opvang verblijven - recht hebben op zorg en bescherming. Wanneer een stal of opvangplek in brand vliegt, is er meestal sprake van verzaking. De veiligheid was niet goed geregeld.

Na bijna 1,6 miljoen verbrande dieren in nog geen negen jaar moeten bestuurders, politici, bedrijven, belangenorganisaties, opvanginstellingen, boeren en burgers zich eindelijk eens druk gaan maken om het lijden van dieren.

Dieren hebben fundamentele belangen. Er zijn nu maatregelen nodig om stalbranden te voorkomen, een plan met acties en aanbevelingen om deze onaanvaardbare branden te stoppen. Het dier heeft een eigen waarde, los van het nut voor de mens. Een dier is geen auto.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden