Maatregelen kabinet om energiedoelen te halen

Beeld ANP XTRA

Minister Henk Kamp van economische zaken stelt volgend jaar 8 miljard euro subsidie beschikbaar om meer schone energie op te wekken. Het moet er aan bijdragen dat Nederland de energiedoelen voor 2020 gaat halen. De 8 miljard euro is meer dan een verdubbeling van de 3,5 miljard dit jaar.

Uit de Nationale Energieverkenning (NEV) bleek vandaag dat Nederland voor wat betreft de duurzame energie richting 2023 op schema ligt.

Het doel van 16 procent duurzame energie "komt in zicht", aldus de opstellers van het rapport, waaronder het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Maar het doel van 14 procent in 2020 wordt zoals het nu staat niet gehaald. Het percentage blijft steken op 12,4 procent.

Kamp onderneemt daarom nu actie. De 8 miljard aan subsidies is bedoeld voor bedrijven en particulieren. Die kunnen steun vragen als ze energie opwekken uit bijvoorbeeld aardwarmte, mestvergisting, zonnepanelen, windmolens, zonneboilers, biomassaketels of warmtepompen. Voor particuliere initiatieven is 70 miljoen euro beschikbaar.

Volgens de NEV wordt het doel om in 2020 100 petajoule - 1 petajoule komt overeen met het energieverbruik van ongeveer 16.000 huishoudens - extra aan energie te besparen niet gehaald. Kamp gaat daarover dit najaar praten met de partijen waarmee hij in 2013 het nationaal energieakkoord sloot. Wel zal het Europese doel voor de periode 2014-2020 (482 petajoule) gehaald worden.

Kamp zei vandaag dat hij vindt dat het goed gaat. "We hebben het kantelpunt van fossiel naar duurzaam meegemaakt. De overgang is nu echt goed op gang gekomen. De 16 procent gaan we halen en voor de 14 procent in 2020 moeten we wat extra doen en dat ga ik ook doen."

Uit het rapport blijkt ook dat huishoudens rekening moeten houden met een stijgende energierekening. In 2020 is de gemiddelde energierekening naar verwachting gestegen tot ongeveer 1800 euro. Dat is 150 euro meer dan nu en vrijwel evenveel als in 2010.

Door de investeringen stijgt de werkgelegenheid in de sector van de duurzame energie in de periode tot 2020 met 80.000 banen.
Milieudefensie verbaast zich over Kamps "misplaatste optimisme". Met een "schamele 12,4 procent duurzame energie in 2020 blijft Nederland onderaan bungelen in alle ranglijstjes".

Minister van economische zaken Henk Kamp.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden