Maat vol voor Turkse Schilderswijker

DEN HAAG - Voor de Turkse Schilderswijker die al twintig jaar in deze Haagse volksbuurt woont, is de maat zo onderhand vol. En niet alleen vanwege de pesterijen van de Marokkaanse jongeren, ook de Nederlandse jongelui misdragen zich de laatste jaren, zegt hij. “De jongeren weten uit verveling niet meer wat ze moeten doen, Ze lopen de hele dag doelloos rond. Het is dan logisch dat de zaak op een gegeven moment uit de hand loopt. Ik denk er over om te gaan verhuizen. Hier langer wonen is slecht voor mijn kinderen. Zij zien niet anders dan ellende om zich heen”, zegt hij.

MUSTAPHA OUKBIH

Al anderhalf jaar klagen de bewoners van de Hannemanstraat, in de Haagse Schilderswijk, steen en been over de pesterijen van vooral Marokkaanse jongeren. Vorige week sloeg de vlam in de pan, toen een 38-jarige man van Surinaamse afkomst in de buurt van zijn woning vier jongens neerschoot die 'hem al geruime tijd treiterden'.

Na het incident is de sfeer in dat deel van de Schilderswijk zeer gespannen. Dat erkent ook de politie, die sindsdien intensief is gaan surveilleren.

Een groot deel van de buurt neemt de dader van de schietpartij in bescherming. Ze keuren de actie weliswaar niet goed, maar hebben begrip voor de schutter die volgens hen tot deze 'wanhoopsdaad' is gedreven. “Het is afschuwelijk wat hier de laatste tijd gebeurt. We worden door deze jongeren uit onze wijk weggeterroriseerd. Er worden ramen stukgeslagen, sigarettepeuken naar binnen gegooid en buurtbewoners beledigd. Frank, de schutter, is de enige die heeft teruggeslagen. Die man verdient een lintje, want de politie doet niets”, aldus een buurtbewonster.

In een speeltuin aan de Hannemanstraat hangt nogal wat jeugd van verschillende nationaliteit rond. Volgens de politie is er slechts een kleine kern van ongeveer 20 Marokkaanse jongeren die zich schuldig maakt aan vernielingen en pesterijen. Het gaat voornamelijk om jongeren tussen de 16 en 21 jaar. “We weten dat deze jeugd niet poeslief is, maar dat de zaak zo zou escaleren, hadden we niet verwacht”, zegt een politiewoordvoerder.

Volgens de politie heeft de dader geen wapenvergunning en zal hij binnenkort voor de rechter moeten verschijnen. In afwachting daarvan is de dader op advies van de politie elders ondergebracht, uit vrees voor escalatie.

De Marokkaanse buurtbewoners zijn kwaad op de politie die volgens hen de situatie uit hand heeft laten lopen. In een bijeenkomst, gisteren georganiseerd door de Regionale steunfunctie allochtonen (RSA), overheerst bij de Marokkaanse gemeenschap onbegrip over de vrijlating van de dader. “Kennelijk mag je zomaar op Marokkaanse kinderen schieten, zonder dat de politie iets doet. De dader hoort in de cel te zitten,” zegt een Marokkaanse man. De vader van één van de slachtoffers zegt niet te kunnen begrijpen waarom de dader op zijn zoon heeft geschoten. “Ik weet dat mijn zoon niemand kwaad doet. Hij is zowel in zijn buik als in zijn hand gewond geraakt. Voor hetzelfde geldt was hij nu dood. Onze kinderen worden vogelvrij verklaard.”

üén van de slachtoffers, de 15-jarige Elhadi, die door een kogel in de lies is getroffen, kan maar niet begrijpen waarom de dader op hem en zijn vrienden heeft geschoten. “Ik ken die man niet eens. Wij zijn geen beesten die iedereen lopen te treiteren. Wij kunnen met iedereen opschieten. Soms krijgen we zelfs koffie van een Nederlandse buurvrouw.” Elhadi loopt nog steeds met een kogel in zijn lies rond. “Ik durf niet meer op straat te komen. Er kan zo weer een gek in het wilde weg gaan schieten. Alsof we konijnen zijn.”

Volgens RSA-directeur Ahmet Daskapan is de situatie minder gespannen dan wordt voorgesteld. Naar zijn mening bestaat er een verkeerde beeld over Marokkaanse jongeren. “Iedere Marokkaan die hier rondloopt wordt gezien als een potentiële crimineel. Het probleem is echter dat veel jongeren geen perspectief hebben. Ze hebben geen werk en weinig scholing. Ze worden door de politie overal weggejaagd omdat ze in groepjes lopen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden