Maastricht opent harten op Aruba

In negen weken tijd 57 hartoperaties, zonder specialistische operatieruimte. Het scheelde Arubaanse patiënten een vliegreis naar Colombia. Hartchirurg met Surinaamse roots Krishna Khargi van Maastricht UMC nam een heel team mee voor een proef in het dr. Horacia Oduber Hospital.

Wat was jullie werk precies?

"Het hele proces van diagnostiek, operatie, en nazorg. Allemaal in het lokale ziekenhuis, met apparatuur, mensen, en protocollen uit Nederland. We waren met 25 mensen. Het lokale personeel hielp ook. In totaal ging het om 25 openhartoperaties en 32 dotteroperaties via de lies. Medisch gezien zijn ze allemaal geslaagd. Dat bevestigt het Leids Universitair Medisch Centrum. Er waren geen complicaties. 92 procent van de patiënten was heel tevreden achteraf, en 8 procent tevreden, zo bleek bij de evaluatie. Maar, en dat valt niet te meten, ook bij ons was de voldoening groot."

Waarom uitrukken met een team, als Colombia ook werkt?

"Ik heb een studie gedaan aan Harvard, in Boston, over de organisatie van de zorg. Daar leerde ik dat het goed werkt om in gebieden met kleine aantallen patiënten de zorg naar de patiënt toe te brengen. Ik hou van innoveren. In mijn jeugd heb ik op Aruba gewoond, ik heb er connecties. En ik kende de problemen daar. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak."

Zo'n team invliegen kost toch handenvol geld?

"Ja. Of het kosteneffectief is, weten we nog niet. We deden nu alleen operaties die we konden plannen. Deze nu uitvoeren, voorkomt problemen later. De verzekering betaalt normaal vliegreis, verblijf en alle medische kosten. Nu hielp de omgeving bij een snelle genezing. De eigen cultuur en familie in de buurt geeft patiënten vertrouwen en is helend. Ze sliepen zeven nachten in het ziekenhuis. In Colombia zou dat zes weken zijn. "

Best aangenaam toch, zo'n tropisch eiland?

"Het was gewoon hard werken met 24-uurs beschikbaarheid. Het was fijn om iets voor de bevolking te kunnen doen. Voor iedereen was het een bijzondere ervaring met, inderdaad, ook zijn geneugten."

Hoe nu verder?

"De politiek is nu aan zet. Wij hebben laten zien dat we complexe hartchirurgische zorg volgens een hoge standaard in een algemeen ziekenhuis kunnen uitvoeren. Willen de ziekenhuizen en vakverenigingen dit? Wat willen de eilanden? Is het financieel haalbaar? Wij willen doorgaan met zorg naar de patiënt brengen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden