Maastricht moddert met overlast drugstoerisme

De zestien coffeeshops moeten weg uit het centrum van Maastricht, vindt burgemeester Gerd Leers. Coffeeshophouders zijn het er niet mee eens.

De Brusselse straat waar enkele coffeeshops en smartshops zijn gevestigd, maakt een verpauperde indruk vergeleken met andere deftige winkelstraten in Maastricht. De 'Via Marihuana' noemt de woordvoerder van burgemeester Leers de coffeeshopstraat. ,,Duitse en Belgische drugstoeristen veroorzaken veel overlast, waardoor de bewoners zich onveilig voelen in de buurt. De hele straat ruikt naar Nederwiet.”

Op maandagmiddag zijn veel rolluiken in de 'Via Marihuana' dicht, in coffeeshop 'Club 69' is geen drugstoerist te bekennen.

,,Veertig procent van de buitenlandse bezoekers komt alleen naar Maastricht om drugs in te slaan”, zegt Marc Josemans, woordvoerder van een groep Maastrichtse coffeeshopeigenaren en uitbater van coffeeshop Easy Going. ,,De meerderheid van de klanten haalt hier zijn blowtje en gaat vervolgens uitgebreid winkelen. Daar heeft de middenstand toch ook baat bij.”

Burgemeester Leers wil alle coffeeshops verplaatsen naar de zuidelijke rand van de stad. De gemeente onderzoekt of het plan uitvoerbaar is. De burgemeester denkt er ook over om op de toekomstige 'wietboulevard' ruimte voor smartshops te creëren. Die winkels kunnen dan ook verhuizen. Het plan schiet de uitbaters in het verkeerde keelgat. Josemans: ,,Leers wil dat minister Donner van justitie hem helpt om drugstoerisme aan te pakken. De legale coffeeshops zijn echter de dupe van zijn politieke spelletje.”

Zes maanden geleden opperden de zestien Maastrichtse coffeeshophouders zelf het idee om een aantal coffeeshops dichterbij de grens in te richten. In Venlo nam door die constructie de overlast af. Vooral buitenlandse harddrugsgebruikers en illegale dealers geven overlast op straat, zegt Josemans. ,,Maar stedelingen die hier een jointje roken, storen de omwonenden niet.”

Samen pleiten Leers en de coffeeshophouders al maanden voor een pasjessysteem. Alleen geregistreerde klanten kunnen dan via een elektronische controlepoort de coffeeshop binnen gaan. Minderjarigen en buitenlandse drugstoeristen komen zo het pand niet binnen. Het gaat om een maatregel waarbij burgers uit andere EU-lidstaten gediscrimineerd worden, aldus de woordvoerder van Leers. De burgemeester verzoekt Donner om dit juridisch mogelijk te maken, bovendien wil hij een budget voor extra politietoezicht. Josemans: ,,Scherpere controle en registratie bij de ingang heeft als bijkomend voordeel dat we ook na kunnen gaan of bezoekers niet meer dan de toegestane vijf gram cannabis mee naar buiten nemen.”

De burgemeester voerde al ontmoedigingsmaatregelen in. De gemeente geeft geen toestemming om nieuwe coffeeshops of smartshops te openen. De politie bekeurt mensen die op straat een joint roken en de coffeeshops mogen geen reclame maken. Josemans: ,,Zelfs onze internetsite moest verdwijnen, omdat de ver-gunning anders voor drie maanden werd ingetrokken.”

Sinds 1993 mogen de vergunninghouders hun coffeeshop niet meer aan anderen overdragen.

Als de coffeeshops zich buiten het centrum vestigen, draait de gemeente die regeling terug. ,,Als we in het centrum geen last van drugstoeristen hebben, is het probleem opgelost”, zegt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden