Maastricht laat tanden zien op wietboot

Ook andere coffeeshops die buitenlanders bedienen, kunnen invallen verwachten

Alle opstandige coffeeshops kunnen dezelfde behandeling tegemoetzien als de Mississippi. Dat zegt de Maastrichtse locoburgemeester André Willems. Bij wietboot Mississippi deden zeker twintig agenten donderdagavond een inval. Drie medewerkers werden gearresteerd, omdat ze softdrugs verkochten aan drugstoeristen. Zij kwamen enkele uren later vrij, maar krijgen nog wel een strafzaak aan hun broek. De coffeeshop gaat vrijwel zeker drie maanden dicht.

"Wij hebben ons statement gemaakt door zondag open te gaan voor buitenlanders", zegt Marc Josemans, voorzitter van de Maastrichtse vereniging van coffeeshops. "De gemeente heeft nu haar statement gemaakt. Het lijkt uit te lopen op een escalatie. Ik geloof niet dat de politie de mankracht heeft om onze dertien leden allemaal op deze manier aan te pakken."

Het is voor het eerst dat de politie en het Openbaar Ministerie coffeeshops strafrechtelijk aanpakken vanwege drugstoeristen. Tot dusver lag die taak bij de gemeenten en het bestuursrecht: burgemeesters kunnen een coffeeshop tijdelijk of definitief sluiten. "De strafrechter moet zich nu maar eens uitspreken", zegt Willems. Hij wil uitsluitsel over de geldigheid van het ingezetenencriterium - de regel dat alleen wie in Nederland woont, wiet mag kopen. Bij de bestuursrechter kreeg Maastricht nog ongelijk voor een eerder optreden tegen een coffeeshop.

Ook de coffeeshophouders willen duidelijkheid. Josemans is daarom blij met de strafrechtelijke aanpak. "Wat me verbaasde was de massaliteit. Een buurman heeft meer dan dertig agenten geteld", zegt hij over de inval bij de Mississippi. Intimidatie, denkt Josemans. "Dat werkt bij ons averechts. Wij zitten niet in dit vak omdat we makke schapen zijn." De coffeeshops gaan door met hun actie. "Ja, we lopen het risico op een veroordeling. Maar ik geloof niet dat dat gebeurt. En als het wel gebeurt, zal een rechter echt geen celstraf opleggen."

Willems spreekt tegen dat hij de shops wil intimideren. Volgens de politie Limburg was het grote aantal agenten nodig om snel en zorgvuldig de mensen in de coffeeshop te onderzoeken en de handelsvoorraad in beslag te nemen.

Er waren tijdens de inval vijftien klanten in de shop. Zij kwamen niet uit het buitenland, maar 'een handvol' klanten eerder die dag wel. Observerende agenten verzamelden daarvoor bewijs.

Mississippi is nog niet gesloten, maar locoburgemeester Willems wil daartoe overgaan zodra het politierapport op zijn bureau ligt. De gemeente blijft observeren bij de andere coffeeshops. "Als we iets vergelijkbaars constateren als bij de Mississippi, dan zullen we op een vergelijkbare manier optreden", zegt Willems.

De gemeente weet niet hoeveel buitenlandse klanten de coffeeshops zondag hebben getrokken. Maastricht kampte vroeger met forse verkeersoverlast door drugstoeristen. Willems: "Er hebben burgers geklaagd over overlast, maar ik weet niet precies hoeveel".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden