Maastricht kiest ervaren juriste als burgemeester

Annemarie Penn-te Strake voorgedragen als opvolger van Onno Hoes

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Het moest iemand zijn van onbesproken gedrag, en met kennis van openbare orde en veiligheid. De nieuwe burgemeester van Maastricht wordt procureur-generaal Annemarie Penn-te Strake (61). De partijloze Penn was jarenlang voorzitter van de rechtbank en officier van justitie in Maastricht. Zij woont al 23 jaar in de stad.

De gemeenteraad zal Penn voordragen aan de koning als opvolger van burgemeester Onno Hoes. Die kwam in opspraak nadat hij in een verborgen-camera-affaire verzeild raakte. Hoes' voorganger Leers vertrok omdat hij betrokken raakte bij een Bulgaars bouwproject waarvoor hij zijn functie zou hebben misbruikt.

De onkreukbare Penn wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van Maastricht. Ze werd gekozen uit 17 kandidaten. Alom werd oud-minister en Eerste Kamerlid Roger van Boxtel als kanshebber beschouwd. Penns echtenoot is voorzitter van de lokale seniorenpartij.

De vertrouwenscommissie koos Penn "om haar sterke persoonlijkheid en verbindende kracht. Zij kan een innemende burgermoeder zijn. Haar kennis van openbare orde en veiligheid zijn mooi meegenomen", aldus voorzitter Heijnen. Haar geringe bestuurlijke ervaring in de lokale politiek was voor de commissie geen bezwaar. Om te leren, liep Penn de afgelopen maanden al mee met andere burgemeesters.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden